Boala Charcot Marie Tooth sună exotic pentru cei mai mulţi dintre noi. Pentru soţii Crișan, din Ploiești, este însă o realitate care ameninţa să le facă viaţa un calvar până au intervenit cei de la ADRA România, în colaborare cu Primăria Municipiului Ploiești.

Charcot Marie Tooth este o boală neurologică care afectează mușchii. Soţii Crișan, de 36 și, respectiv, de 32 de ani, suferă mai ales din cauza atrofiei mușchilor de la gambe și antebraţ. Mișcări obișnuite pentru un om sănătos sunt un calvar pentru cei doi. De aceea, locuinţa socială pe care le-o pusese la dispoziţie Primăria devenise din binecuvântare un blestem pentru că nu mai puteau urca scările nici măcar până la etajul doi, unde trăiau. În plus, căminul lor era neîncălzit și nu avea nici apă caldă, iar toaleta pe care erau nevoiţi să o folosească la comun cu alţi locatari era un chin zilnic inevitabil.

Nu există leac pentru boala de care suferă soţii Crișan și care le răpește, de la zi la zi, bucuria. Boala se agravează pe măsură ce trece timpul, așa că devenise presant ca situaţia celor doi să se schimbe, mai ales că soţul are nevoie permanentă de sprijin și îngrijire specială. Din fericire, fiica familiei Crișan, Adina, este o bucurie constantă. Fetiţa de 12 ani nu a moștenit afecţiunea de care suferă părinţii, ci este sănătoasă, și nu doar atât. Este harnică și are rezultate foarte bune la școală.

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România – s-a implicat în acest caz împreună cu Primăria Municipiului Ploiești, construind o casă nouă pentru familia Crișan, una adaptată nevoilor unor persoane cu dizabilităţi. Potrivit unui comunicat remis de ADRA România, proiectul a fost dus la bun sfârșit cu ajutorul donaţiilor primite de la sponsori privaţi, precum și de la persoane fizice, iar la construcţia propriu-zisă au contribuit inclusiv voluntari.

Duminică, pe 1 noiembrie, a fost inaugurată locuinţa, ca parte a proiectului „În sfârșit, acasă”. Prin intermediul acestui proiect, ADRA România construiește în fiecare an locuinţe sociale pentru familii defavorizate. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu autorităţile locale, iar finanţarea este mixtă: atât din fonduri de la donatori din ţară, cât și din sume provenite de la donatori externi.