Un cumplit diagnostic și lecţii nepreţuite despre căsătorie și viaţă

8977

Entuziasmul de a deveni mireasă al Dianei Frustaci a pălit în faţa unei noi provocări ce o încerca: diagnosticul de scleroză multiplă. Însă boala i-a oferit câteva lecţii preţioase și i-a „îmbunătăţit mariajul", mărturisește tânăra într-un articol pentru Your Tango.

Încă nu împlinise 28 de ani, când a aflat că suferă de scleroză multiplă, afecţiune care i-a „furat” abilitatea de a vedea cu un ochi. „Într-o clipă eram entuziasmată, viitoare mireasă preocupată de alegerea unei rochii tip sirenă sau prinţesă, iar în următorul moment mi se pompau steroizi în corp, prin terapie intravenoasă, pentru a calma inflamaţia nervului meu optic”, scrie Diane.

Slăbiciunea resimţită în corp, atunci când efectul steroizilor dispărea, dar și consecinţele fizice ale bolii au determinat-o să facă schimbări în întreaga viaţă. A trebuit să adopte un regim alimentar sănătos și a învăţat, în timp, să privească mai relaxat acele momente de iritare pe care le experimenta în viaţa de zi cu zi, dar și în cuplu.

În primă instanţă, Diane a învăţat să își controleze reacţiile și impulsurile produse de sentimentele de mânie care o afectau fizic, îi ameninţau sănătatea și nu aduceau niciun aport căsniciei. Apoi, cu ajutorul terapeutului ei, a îmbărţișat metoda de descărcare emoţională prin intermediul unui jurnal personal, în care scria de fiecare dată când se simţea copleșită de emoţiile interioare. Despre această strategie, studiile au arătat că este eficientă în depășirea evenimentelor dificile sau traumatizante. În plus, beneficiile se răsfrâng și asupra corpului, contribuind la vindecarea rănilor fizice.

„Când apărea o problemă, începeam procesul pe hârtie. Eram iraţională? Eram meschină? Conta cu adevărat pe termen lung? Și dacă da, acum era momentul să remediez problema?” sunt câteva dintre întrebările la care medita Diane.

„În final, simt că schimbările pe care le-am făcut au fost de folos nu numai sănătăţii mele fizice, ci și mariajului meu”, a observat tânăra.

Scleroza multiplă afectează sistemul nervos central, iar efectele se răsfrâng, în special, asupra nervilor optici, a creierului și a măduvei spinării. O persoană care suferă de această afecţiune poate experimenta tulburări ale vederii, probleme de echilibru, de sensibilitate, slăbirea controlului muscular și a forţei sau probleme cognitive. Pe lângă grija atentă pentru stilul de viaţă adoptat, pentru pacienţii cu scleroză multiplă este vital să facă schimbările necesare, astfel încât să diminueze gradul de stres la care sunt expuși.

Numărul de cazuri de scleroză multiplă a crescut în ultimii cinci ani, atingând circa 2,3 milioane, potrivit raportului Federaţiei Internaţionale pentru Scleroză Multiplă. Oboseala, ameţelile, stările de vertij, senzaţiile de amorţeală, apariţia disfuncţiilor cognitive sau problemelor de menţinere a echilibrului și de coordonare a mișcărilor sunt doar câteva dintre simptomele care pot prevesti apariţia bolii.