Cum influenţează somnul abilitatea de învăţare vizuală

305

În timpul somnului, la nivelul creierului sunt activate unde cerebrale care influenţează abilitatea de învăţare prin intermediul proceselor vizuale, susţin cercetătorii de la Universitatea Brown, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Experţii coordonaţi de Ji Won Bang au conceput un test în care cei 15 voluntari trebuiau să identifice pe un fundal format din multe linii orizontale, liniile diagonale și un cursor. Același test a fost efectuat de două ori: înainte ca participanţii să doarmă și după ce aceștia s-au odihnit.

Totodată, creierele participanţilor au fost scanate atât în timpul somnului, cât și în timpul efectuării sarcinilor, cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică, polisomnografie și encefalografie magnetică și electronică. Prin aceste metode de imagistică, experţii au vrut să măsoare undele cerebrale propagate în anumite regiuni ale creierului.

Rezultatele experimentului au arătat că puterea undelor cerebrale sigma, cunoscute și sub numele de axele somnului, a crescut semnificativ în regiunea vizuală corticală a lobului occipital, după ce participanţii au dormit. Un studiu anterior arăta influenţa undei sigma în consolidarea abilităţii de învăţare a unei sarcini motrice specifice, în anumite regiuni ale creierului.

Totodată, cercetătorii au plasat elementele grafice care trebuiau descoperite într-o anumită regiune a câmpului vizual al voluntarilor, care „corespunde unei anumite părţi anatomice a ariei vizuale corticale". Prin această metodă, ei au putut proba dacă acea creștere a puterii undei sigma a influenţat abilitatea de învăţare vizuală. Rezultatele au arătat o creștere a puterii undelor sigma în această zonă specifică.