Cum reuşesc plantele să se orienteze după lumină

254

În spatele forţei cu care plantele se mişcă pentru a se orienta după lumina soarelui se află o substanţă denumită auxină, a arătat o echipă de cercetători germani, notează Science Daily.

Multe dintre seminţe germinează în sol, obţinându-şi hrana în întuneric şi utilizând rezervele limitate de amidon şi lipide. Odată ce iese la suprafaţă, planta abia răsărită creşte contrar forţei gravitaţionale, lucru care îi oferă indicii pentru orientare. Cu ajutorul unor proteine detectoare de lumină extrem de sensibile, plantele găsesc cel mai scurt traseu către lumină şi pot chiar să se aplece în direcţia sursei luminoase. Acest lucru este realizat prin alungirea celulelor stem pe partea cea mai îndepărtată de sursa de lumină, iar procesul de orientare poartă numele de fototropism, explică profesorul Claus Schwechheimer de la Technische Universität München (TUM).

Auxina este substanţa responsabilă pentru alungirea celulelor. Acest fitohormon se formează în celulele din vârful lăstarului şi este apoi trecut de la celulă la celulă, până să ajungă la destinaţia finală. Proteinele de export, denumite şi „ace", reglează direcţia de curgere a auxinei. Profesorul Schwechheimer explică modul în care aceste proteine au nevoie de un semnal de la proteina kinaza D6PK care modifică „acele" printr-un transfer de grupuri de fosfat. În acest fel, „acele" sunt activate ca transportori de auxină.

În colaborare cu Université de Lausanne (UNIL) din Elveţia, cercetătorii de la TUM au demonstrat că auxina este substanţa care conduce fototropismul şi rolul proteinei kinaza D6PK. În urma experimentelor, ei au observat că în cazul lăstarelor cu „ace" şi kinaze lipsă, procesul de creştere a plantelor nu a răspuns la semnalele luminoase care declanşau fototropismul. La plantele cu mutaţii, mecanismul de transport al auxinei a fost grav afectat. Astfel, plantele au crescut contrar forţei gravitaţionale, indiferent de sursa de lumină. Acest rezultat le-a demonstrat oamenilor de ştiinţă că auxina este substanţa care conduce fototropismul.