Victorie fără precedent pentru tehnologia imprimării 3D – cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au reușit, pentru prima dată în lume, să conceapă şi să printeze cu ajutorul unei imprimante 3D o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camere.
Tehnologia imprimării 3D s-a dovedit cu adevărat revoluţionară pentru lumea medicală. Aceasta a fost folosită cu succes pentru a crea mâini şi picioare protetice, un pelvis de titaniu folosit pentru transplant, urechi funcţionale realizate din geluri injectabile pe bază de celule vii și altele.
Hod Lipson, director al Creative Machines Lab, din cadrul Universităţii Cornell şi coautor al cărţii Fabricated: The New World of 3D Printing, spune că aproape nu mai există niciun material pe care o imprimantă 3D performantă să nu îl poată manipula, chiar şi celule umane. Însă printarea organelor din ţesut uman este mai complicată decât printarea înlocuitoarelor de ţesut osos. Până acum, oamenii de ştiinţă au reuşit să printeze cu succes doar ţesuturi simple, lipsite de vase sangvine.
Cercetătorii israelieni, recunoscând impactul decisiv pe care l-ar putea avea printarea de organe realizate cu ţesutul pacientului asupra ratei de respingere a transplanturilor, au reușit să folosească tehnologia pentru a realiza o inimă adecvată pentru un iepure, din ţesut uman prelevat prin biopsie.
Procesul de printare a durat aproximativ trei ore, iar rezultatul poate fi comparat cu inima unui embrion. „Celulele trebuie să îşi formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună”, a explicat coordonatorul cercetării, potrivit Agerpres. Acesta este următorul obstacol până la transplantarea acestor inimi unor animale de talie mică, pentru a le testa funcţionalitatea. „Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obişnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir, coordonatorul cercetării.