Cum se identifică delfinii între ei? După nume

105

Pentru a se identifica unul pe celălalt, delfinii se „strigă pe nume" prin intermediul unor sunete unice asemănătoare fluierăturilor, susţin cercetătorii scoţieni, citaţi de BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din St. Andrews au înregistrat sunetele emise de un grup de delfini în habitatul lor natural, pentru a le reda apoi cu ajutorul unor boxe subacvatice. Mecanismul experimentului a inclus redarea sunetelor unice emise de animalele din grupul studiat, dar şi alte sunete receptate şi sunete unice emise de animale cu care delfinii din grup nu s-au întâlnit niciodată, explică dr. Vincent Janik, de la Unitatea de Cercetare a Mamiferelor Subacvatice din cadrul universităţii.

Rezultatele au arătat că delfinii au fost receptivi numai la propriile lor chemări, lucru care i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că atunci când îşi aud „numele", aceştia răspund, întocmai ca şi oamenii.

Această metodă este eficientă în a-i ajuta pe delfini să rămână uniţi cu restul grupului în habitatul lor subacvatic „fără niciun fel de repere", în care de multe ori nu reuşesc să se vadă unul pe celălalt, ori să se recunoască prin intermediul mirosului, explică dr. Janik.

În trecut au existat suspiciuni cu privire la rolul acestor sunete unice emise de delfini, iar studiile anterioare au ajuns la concluzia că membrii aceluiaşi grup pot învăţa şi reproduce aceste sunete specifice.

Cercetarea recentă, publicată în jurnalui Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea să contribuie la formularea unui răspuns în legătură cu modul în care s-a dezvoltat comunicarea între oameni, prin explicarea modalităţii prin care animalele comunică, susţine dr. Janik.