După 800 de ani, Magna Carta Libertatum va fi revizuită

515

Documentul medieval britanic, considerat piatra de temelie a democraţiei moderne, va fi revizuit în cadrul unui proiect în valoare de peste 1.000.000 de euro. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani de zile şi va fi definitivat înainte de aniversarea a 800 de ani a Cartei, relatează agenţia Reuters.

Istoricii implicaţi în proiect vor realiza o cercetare amănunţită a 300 de documente din Marea Britanie, Franţa şi Irlanda şi vor încerca să descopere cine a realizat manuscrisul, cu ce scop, şi care au fost sursele revoluţionarelor idei.

„Sperăm să adunăm toate informaţiile care până acum au rămas necercetate cu privire la acest document", a declarat Nicholas Vincent, unul dintre profesorii de istorie participanţi la proiect.

 

Un alt scop al proiectului este dezvoltarea înţelegerii caracterului și vieţii regelui Ioan „Fără de Ţară”, portretizat ca un monarh slab, egoist şi crud, în numeroasele relatări despre legendarul Robin Hood. Istoricii se aşteaptă ca documentele să dezvăluie un rege mult mai nemilos decât îl descriu cronicile vremii.

 

Descoperirile vor face parte dintr-o bază de date online şi vor fi prezentate într-o expoziţie pe care Biblioteca Naţională din Londra o pregăteşte în 2015, la aniversarea celor 8 secole ale Cartei.

Magna Carta Libertatum, care în traducere înseamnă Marea Cartă a Libertăţilor, a stabilit anumite drepturi pentru cetăţenii englezi şi a limitat puterea monarhului. Acest document nu stă doar la baza libertăţilor constituţionale britanice, dar a fost şi documentul care a inspirat redactarea Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite ale Americii şi a actualei Constituţii americane.