Efectele complexe ale confesării în lumea virtuală

156

Ana are 16 ani și în ultimii patru ani s-a luptat cu o depresie puternică ce a împins-o la automutilare. Starea de tensiune a făcut-o să se gândească de multe ori la sinucidere și chiar să se expună voluntar unor situaţii periculoase, astfel încât nimeni să nu o acuze că și-a luat singură viaţa, se confesa tânăra pe Teen Line, un forum dedicat adolescenţilor cu probleme. La fel ca și Ana, mulţi alţi adolescenţi își spun povestea sfâșietoare pe internet, în căutarea unui sprijin, însă practica se poate dovedi o sabie cu două tăișuri.

Mesajul Anei a primit multe răspunsuri pline de compasiune și înţelegere din partea utilizatorilor forumului, care își ofereau sprijinul și disponibilitatea de a o asculta și de a-i oferi sfaturi. „Vă mulţumesc, prieteni, pentru răspunsuri. Contează foarte mult pentru mine. Apreciez cu adevărat ajutorul și sprijinul vostru", le-a scris Ana celor care i-au trimis mesajele de încurajare.

Internetul oferă tinerilor care se confruntă cu depresia posibilitatea de a-și împărtăși povestea și de a beneficia eficient de sprijinul altor internauţi, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Oxford și publicat în jurnalul PLOS One. Totodată, însă, lumea virtuală îi poate pune în pericol pe tinerii cu tendinţe de suicid, din cauza pericolului de hărţuire cibernetică. În urma analizării a 14 studii pe acest subiect, experţii au putut observa atât influenţe pozitive, cât și influenţe negative în ceea ce privește legătura dintre utilizarea internetului și tendinţa de sinucidere în rândul adolescenţilor.

Pericolele la care se expun adolescenţii care se confesează online

Unul din studiile analizate a arătat că aproximativ 59% dintre respondenţi au declarat că s-au documentat despre sinucidere pe internet. De asemenea, cifrele citate de experţi arată că materialele despre automutilare au avut o influenţă puternică asupra adolescenţilor în luarea deciziei de a-și face singuri rău. Totodată, lumea virtuală le-ar putea furniza informaţii adolescenţilor despre diverse metode de suicid. Unul dintre studiile incluse în cercetare a descoperit că dintr-un total de 292 de posturi, 9,1% ofereau sfaturi despre cum își pot face singuri rău.

Mai mult, dependenţa de internet în sine a fost un factor de risc asociat cu gândurile și planurile suicidale. Astfel, adolescenţii care își petreceau mai mult timp pe internet sau jucându-se (peste cinci ore), erau expuși unui risc mult mai mare de a-și face rău singuri, faţă de cei care foloseau mai puţin internetul.

Nu în ultimul rând, cercetarea a subliniat pericolul pe care îl presupune hărţuirea online asupra adolescenţilor cu probleme, lucru care le poate influenţa atât dorinţa de automutilare, cât și de sinucidere. Cele mai utilizate canale de transmitere a intimidărilor cibernetice au fost e-mailul, mesageria instant, reţeaua de socializare MySpace și chat-urile.

Confesarea online poate aduce și beneficii

Pe de altă parte, referitor la influenţele pozitive ale internetului asupra adolescenţilor depresivi, cercetătorii au observat că forumurile online pot construi comunităţi. Utilizatorii acestor platforme caută atât să stabilească relaţii cu alţi useri, cât și să găsească sprijin din partea acestora. Totodată, astfel de site-uri ajută internauţii să cunoască și să relaţioneze cu alte persoane care trec prin aceleași dificultăţi. Nu în ultimul rând, a fost observat un comportament de susţinere și încurajare între utilizatorii acestor platforme, care îi felicitau pe cei care reușeau să își învingă dorinţa de a se automutila, notează cercetătorii.

Joe Ferns, directorul executiv de politici al organizaţiei Samaritans subliniază oportunităţile pe care canalele de discuţii online le pot oferi în ceea ce privește tratarea persoanelor aflate în depresie. El a declarat pentru BBC că mulţi indivizi apelează la forumuri și chat-uri pentru a se confesa și a se descărca emoţional, sub protecţia anonimatului. „Aceștia și-ar putea exprima sentimente pe care nu le-au destăinuit nimănui în viaţa offline. Decât să ne concentrăm în primul rând asupra modurilor de blocare și cenzurare a acestor site-uri, ar trebui să ne gândim la oportunităţi online pentru a ajunge la persoanele stresate emoţional", a declarat Ferns.

Recent, alte două studii americane au arătat că reţelele sociale le-au permis tinerilor care se confruntă cu probleme emoţionale să își exteriorizeze sentimentele care îi împing spre sinucidere și chiar să primească ajutor. În ceea ce privește metodele actuale de prevenire a sinuciderii, ele se dovedesc a fi ineficiente, deoarece mesajul lor nu reușește să ajungă întotdeauna acolo unde este nevoie, a explicat Scottye Cash, profesor de asistenţă socială la Universitatea de Stat Ohio și autorul principal al studiilor, pentru Medicam News Today.

Internetul se poate dovedi un instrument util în oferirea unui sprijin adolescenţilor care suferă de depresie și dezvoltă un comportament îndreptat spre sinucidere. Însă, în anumite circumstanţe, platformele online pot avea o influenţă negativă asupra tânărului, și așa vulnerabil, lucru care îl poate conduce către acte ce îi pot fi fatale. Când vine vorba de descărcarea emoţională în lumea virtuală, internauţii sunt expuși atât beneficiilor, cât și riscurilor.

Raportul UNICEF publicat anul trecut arăta că una dintre principalele cauze de deces în rândul adolescenţilor la nivel global este sinuciderea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actele de sinucidere în rândul tinerilor constituie o problemă serioasă de sănătate psihică, ocupând locul al doilea sau al treilea în topul cauzelor de deces în ceea ce privește această categorie de vârstă, notează Adevărul