O adolescentă a inventat un soft pentru depistarea leucemiei

453

La doar 18 ani, liceanca Brittany Wenger a inventat un sistem computerizat care poate depista dacă o persoană suferă de leucemie, notează Mashable.

Această „reţea neuronală artificială" poate depista acele modele din profilele expresiilor genetice, ajutând la diagnosticarea pacienţilor care suferă de leucemie mieloidă cronică (LMC). Această afecţiune este o formă agresivă de cancer care conduce la moartea bolnavului în mai puţin de cinci ani în aproximativ 60% din cazuri.

Descoperirile făcute de adolescentă au condus la concluzia că există patru expresii genetice particulare în corpul uman care pot fi ţintite pentru producerea unui tratament specific pentru LMC. Pe lângă faptul că softul creat de Brittany Wenger poate diagnostica boala, descoperirile ei ar putea fi un pas înainte în dezvoltarea de noi tratamente pentru această afecţiune.

Wagner este elevă în ultimul an la liceul The Out-of-Door Academy din Sarasota. Ea a dezvoltat în trecut o tehnologie bazată pe inteligenţă artificială pentru diagnosticarea cancerului la sân, stabilind dacă tumora este una malignă sau benignă. Sistemul creat de aceasta, denumit Cloud4Cancer a fost astfel îmbunătăţit cu această nouă descoperire legată de leucemie şi deschide porţi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea diagnosticării pacienţilor în cazul diferitelor tipuri de cancer.