Pacienta care a cântat la propria operaţie pe creier

3051

Cariera de violonist profesionist a lui Naomi Elishuv a luat sfârșit în urmă cu 20 de ani, când o boală i-a furat abilitatea de a cânta la vioară. Recent însă, chirurgii din Israel i-au redat posibilitatea de a-şi pune în valoare talentul, în urma unei intervenţii chirurgicale inedite.

Elishuv suferă de ani de zile de tremor esenţial, care se manifestă prin mișcări ritmice involuntare în special la nivelul mâinilor, dar și a picioarelor, capului, braţelor sau vocii, scriu experţii de la Mayo Clinic. În timp, tremuratul devine tot mai accentuat, împiedicând pacientul să execute activităţi cotidiene. Adesea, boala apare în rândul persoanelor de peste 40 de ani, însă aceasta se poate manifesta și în cazul pacienţilor mai tineri. Cauza apariţiei bolii este în prezent necunoscută. Cel mai probabil însă, afecţiunea apare din cauza unor disfuncţii la nivelul regiunii cerebrale denumită talamus, responsabilă de controlul și coordonarea mușchilor, notează Web MD.

Pentru Elishuv, tremorul esenţial a însemnat sfârșitul pasiunii sale pentru muzică. „Marea mea dragoste a fost să cânt la vioară, dar timp de mulţi ani nu am putut face altceva decât să predau. Tremurul nu mi-a permis să cânt în mod profesionist, iar acest lucru a fost foarte greu”, a declarat Elishuv chiar înainte de a intra în operaţia care urma să îi redea abilitatea de a cânta din nou la vioară, citează The Jerusalem Post.

Violonista și-a pus toate speranţele în această intervenţie chirurgicală. „Abia aștept să revin la o viaţă normală. Vreau să cânt, să semnez o hârtie, să beau ceai fără să îl vărs”, citează publicaţia Haaretz.

Într-adevăr, viaţa ei s-a schimbat după operaţia inedită, efectuată de medicii de la Centrul Medical Tel Aviv Sourasky. Provocarea intervenţiei a constat în detectarea regiunii cerebrale care îi provoca tremuratul. Pentru aceasta, pacienta trebuia să fie conștientă, așa că experţii au folosit doar anestezie locală. Acest lucru nu i-a provocat însă suferinţă fizică, „deoarece aceste regiuni ale creierului nu simt durere”, asigură prof. Itzhak Fried, directorul Departamentului de neurochirurgie, care a luat parte la intervenţia chirurgicală, citat de The Independent.

De asemenea, medicii au rugat-o pe Elishuv ca pe tot parcursul operaţiei să cânte la vioară, iar aceasta a ales o partitură din Mozart. Astfel, chirurgii au reușit să descopere că tremurul violonistei pornea de la nivelul nucleului intermediar ventral, aflat în regiunea talamusului. Printr-un mic orificiu făcut în craniu, ei au implantat un stimulator cu electrozi, de numai 1,3 milimetri, în zona afectată. Faptul că Elishuv era conștientă în timpul operaţiei le-a permis medicilor să observe pe loc impactul procedurii.

Înainte de operaţie, dar și în timpul procedurii, violonista a fost înregistrată video în timp ce cânta la instrumentul muzical, iar rezultatele postoperatorii sunt spectaculoase. Dacă înainte de intervenţie, Elishuv reușea să scoată doar note tremurate, imediat ce dispozitivul artificial a fost pus în funcţiune, muzica ei a devenit încântătoare. „Când am pornit curentul electric, am observat că tremuratul a dispărut, iar Naomi a continuat să cânte splendid la vioară”, a declarat prof. Fried, pentru The Jerusalem Post.

Procedura este cu atât mai spectaculoasă, cu cât este o premieră pentru medicii care au realizat-o. „Este pentru prima dată când efectuăm o intervenţie pe creier unei persoane care cântă la vioară. Ne-am bucurat de un concert privat susţinut de un interpret talentat și nobil. Sper ca de acum ea va fi în măsură să cânte în faţa unui public mai mare”, a continuat prof. Fried.

Rezultatele operaţiei au ajutat-o pe Elishuv să privească acum viaţa cu alţi ochi. „Acum pot să trăiesc din nou”, a declarat ea după intervenţie.

Elishuv nu este însă singura persoană operată pe creier în timp ce cântă la un instrument muzical. În urmă cu puţin timp, violonistul Roger Frisch, care suferea de o formă ușoară de tremor esenţial, a fost supus unei intervenţii similare de experţii de la Mayo Clinic, notează Everyday Health.

 

Foto: captură YouTube