Premieră medicală: primul implant de venă artificială

190

Săptămâna trecută, un pacient care suferea de o boală terminală de rinichi a beneficiat de o intervenţie în urma căreia i-a fost implantată o venă creată artificial. Operaţia în urma căreia pacientul a primit vena creată în laborator este o premieră și a fost realizată în SUA.

Implantul a fost realizat de o echipă de medici de la Duke University Hopital. Lawson este numele primului pacient şi a primit acest implant la data de 5 iunie 2013. Implantul a fost un test, mai bine zis, pentru a vedea cât de sigur şi eficient poate fi un astfel de vas de sânge. El este creat prin cultivarea de celule umane şi prin urmare are proprietăţi biologice din cauza cărora ar putea fi respins de corpul pacientului, notează Science Daily.

Teste de genul acesta s-au mai efectuat și în Polonia, anul trecut. În prezent, autoritatea americană U.S. Food and Drug Administration a aprobat aceste teste, pentru a fi realizate pe 20 de persoane cărora li se practică în mod regulat dializa. În această primă fază, se vor implanta vene în braţele pacienţilor, ceea ce se pare că va fi un avantaj foarte mare faţă de metodele folosite până acum, deoarece grefele sintetice folosite în hemodializă pot produce coagulări de sânge, infecţii şi alte complicaţii.

Dacă se demonstrează că venele acestea sunt într-adevăr eficiente pentru pacienţii cu hemodializă, oamenii de ştiinţă vor dezvolta o grefă mai performantă pentru bypassuri, care nu va mai avea dezavantajele pe care le pot avea cele actuale. De asemenea, ei speră ca pe măsură ce vor înainta în acest domeniu, să poată crea un ficat, un rinichi, un ochi şi alte organe.