Preţul celebrităţii: o viaţă mai scurtă

125

Costul unei cariere strălucitoare sub privirea publicului poate fi acela al unei vieţi mai scurte, conform unei analize a rubricilor de anunţuri funebre din presa americană, scrie BBC.

Studiul, realizat de un grup de cercetători de la două universităţi din Australia, a scos la ivală că interpreţii și starurile sportive tind să moară cu câţiva ani mai repede faţă de persoanele de succes din alte domenii.

Rezultatele au arătat că interpreţii, precum actorii și cântăreţii, alături de sportivii de performanţă, mor cei mai tineri, la o vârstă medie de 77 de ani. Scriitorii, compozitorii și artiștii mor la 79 de ani, în timp ce academicienii, inclusiv istoricii și economiștii, supravieţuiesc până la 82 de ani, iar oamenii de afaceri și politicienii până la 83.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Queensland și de la Universitatea din New South Wales a afirmat că interpreţii mor adesea de cancer, în special din cauza tumorilor la plămâni. Profesorul Richard Epstein, medic oncolog la The Kinghorn Cancer Centre, afirmă că „o asemenea analiză retrospectivă nu poate dovedi nimic, dar ridică niște întrebări interesante.

În primul rând, dacă e adevărat că interpreţii de succes și starurile sportive tind să aibă parte de o viaţă mai scurtă, implică acest lucru faptul că celebritatea la o vârstă tânără predispune la comportamente nocive pentru sănătate în viaţa de mai târziu, după ce succesul a trecut? Sau că presiunile psihologice și cele din partea familiei în vederea atingerii unui grad de succes public nefiresc conduc la tendinţe autodistructive de-a lungul întregii vieţi? Sau că trăsăturile de personalitate care facilitează angajarea în comportamente de risc maximizează șansele cuiva la succes, prin folosirea ţigărilor, a alcoolului și a drogurilor ilegale pentru a îmbunătăţi performanţa pe termen scurt a persoanei în cauză?" Oricare ar fi explicaţia, adaugă el, rezultatele cercetării ar trebui considerate „un semnal de alarmă medical către tinerii care aspiră să devină staruri.“

Cercetarea, realizată de cercetătorii australieni prin consultarea a 1.000 de necrologuri din publicaţia New York Times între 2009 și 2011, a fost publicată în QJM: An International Journal of Medicine.