Roverul Curiosity chiar a găsit ceva pe Marte

93

Roverul Curiosity a găsit pe Marte un compus organic simplu pe bază de carbon. Cu ajutorul instrumentului de analiză a mostrelor, pe care Curiosity îi are la bordul micului său laborator, a putut să identifice acest compus, care „ar putea fi unul din igredientele vieţii", au declarat cercetătorii de la NASA, într-o conferinţă de presă.

Cu toare astea, cercetătorii nu se întrec în supoziţii şi scenarii, pentru că nu a fost descoperit până acum niciun compus complex pe bază de carbon. Cercetările vor continua în alte zone din craterul Gale.

Cercetătorii nici nu sunt siguri că acel compus organic simplu pe care l-a găsit roverul chiar provine de pe Marte, deoarece se pare că „materiale cosmice cu o compoziţie organică cad pe suprafeţele tuturor planetelor de tip terestru" din Sistemul Solar, explică John Grotzinger, de la Institutul de tehnologie din California (Caltec), implicat la rândul său în misiunea Curiosity, conform Mediafax.

Curiosity are timp doi ani de zile şi are la dispoziţie 10 instrumente ştiinţifice pentru a vedea dacă a fost vreodată viaţă microbiană pe Marte.