Talentul face diferenţa dintre a fi bun şi a fi strălucit, NU exersarea

110

Talentul natural aduce un aport mult mai mare decât practica atunci când vine vorba de dobândirea şi stăpânirea unei abilităţi, a arătat un studiu american citat de Daily Mail.

Talentul natural contează mai mult decât exerciţiul atunci când vine vorba de dobândirea și stăpânirea unei abilităţi, susţine un studiu american citat de Daily Mail.

„Practica este într-adevăr importantă în atingerea unui nivel înalt de performanţă, dar acest studiu arătă că doar exerciţiul nu este de-ajuns", a declarat autorul studiului, profesorul Zach Hambrick, psiholog la Universitatea de Stat Michigan.

Cercetarea a analizat 14 studii la care au participat jucători de şah sau muzicieni. Oamenii de ştiinţă au studiat modul în care practica a ajutat la construirea diferenţelor de performanţă. Rezultatele au arătat că doar o treime din aceste diferenţe, atât în cazul jocului de şah, cât şi în cazul muzicii, au fost influenţate de exersarea abilităţii. Restul diferenţelor de performanţă au fost puse pe seama altor factori, precum inteligenţa sau talentul înnăscut.

Astfel, dovezile aduse de studiu arată de ce anumite persoane reuşesc să atingă un nivel de elită într-un anumit domeniu fără a depune prea mult efort, în timp ce alţii eşuează lamentabil, chiar dacă exersează continuu şi depun un efort titanic pentru a dobândi măreţia, notează profesorul Hambrick.