5 motive pentru a te deconecta de tehnologie

107

Pe 3 martie, americanii au sărbătorit Ziua Naţională a Deconectării, pentru al patrulea an la rând. Ideea este ca participanţii să petreacă 24 de ore fără tehnologie.

Cei mai împătimiţi dintre americani au ţinut un „post" mai scurt, nu de 24 de ore. Motivele pentru care s-a stabilit o zi de pauză tehnologică sunt multiple. În primul rând, cei care se înconjoară de tehnologie se concentrează mai greu şi au o productivitate mai scăzută. De asemenea, New York Times scrie că toate distragerile inerente gadgeturilor supra-stimulează creierul astfel încât nu se mai poate adapta corespunzătoare la viaţa offline, mai lentă.

Huffington Post scrie că multe persoane suferă de anxietate generată de social media şi citează un sondaj din Marea Britanie, în care jumătate dintre respondenţi au declarat că social media are un efect negativ asupra vieţii lor. Stresul, indiferent de cauză, provoacă îmbătrânire prematură, risc crescut de diabet şi alte boli, imunitate scăzută etc.

Folosirea tehnologiei în pat, dar şi înainte de ora de culcare este problematică. Ecranele emit o lumină albastră care păcăleşte creierul, făcându-l să creadă că trebuie să stea în alertă, astfel că se amână eliberarea de melatonină, hormon care induce senzaţia de somn.

Un studiu realizat un 2012 sugerează că timpul prea mult petrecut în faţa calculatorului împiedică creativitatea şi că petrecerea timpului în natură, fără aparate electronice în jur, a dus la rezultate mai bune la un test de creativitate.

Tehnologia doare. Asta pentru că ne ţine ore întregi ţintuiţi într-un scaun, aplecaţi peste calculator şi cu ochii mijiţi în ecran. Toate aceste lucruri cauzează diverse probleme de sănătate, sedentarismul în sine fiind un factor care favorizează dezvoltarea cancerului.