Un erou povesteşte despre „misiunea sinucigaşă” de la Fukushima

239

După aproape doi ani, presa britanică scoate la iveală un interviu rar, cu unul dintre eroii care s-au întors la centrala nucleară de la Fukushima, în timp ce toată lumea fugea cât mai departe.

A fost supranumit kamikaze, samurai sau doar unul dintre cei 50 de voluntari eroici de la Fukushima. Descrierea din presă încă îi provoacă o stare de disconfort: „Nu sunt un erou. Încercam doar să-mi fac treaba", declară inginerul Atsufumi Yoshizawa.

Povestea japonezului începe cu momentul declanşării cutremurului de 9 grade pe scara Richter, ce a avut loc la mai puţin de 150 de kilometri depărtare de centrală, în adâncul mării. Cutremurul a declanşat apoi un tsunami devastator, iar ambele fenomene naturale au determinat explozia centralei nucleare de la Fukushima. „Nu exista loc unde te puteai ascunde", îşi aminteşte inginerul în vârstă de 54 de ani.

Situaţia a fost aşa de gravă încât nu exista niciun plan de urgenţă pentru a acţiona în continuare, dar 50 de persoane (70 după declaraţiile inginerului) au fost trimise pentru a se ocupa de rămăşiţele centralei. „Părea a fi o misiune de sinucidere", îşi aminteşte Yoshizawa, atunci când s-a oferit voluntar pentru a se întoarce la centrala nucleară lovită de tsunami, relatează The Guardian.

În următoarele săptămâni, inginerul şi colegii săi au fost nevoiţi să suporte condiţii extreme. Livrările de ajutoare au fost întrerupte, rezervele de mâncare erau aproape epuizate, apa era restricţionată la doar 500 de mililitri la două zile pentru fiecare persoană. Lucrătorii s-au organizat în ture de muncă, au supravieţuit cu biscuiţi şi s-au odihnit când puteau în buncărul antiradiaţii.