Cum ne-a schimbat evoluţia tehnologică viaţa

16229
Cum ne-a schimbat evoluţia tehnologică viaţa
Cum ne-a schimbat evoluţia tehnologică viaţa

Încă nu am ajuns să ne deplasăm până la serviciu cu ajutorul teleportatorului, deşi poate ne-am dori, dar tehnologia, aşa cum este ea în prezent, a făcut salturi-gigant de-alungul timpului.

Televiziunea sau radioul au fost implementate după zeci de ani de muncă, în timp ce internetul sau computerele au fost integrate în mai puţin de un deceniu, după cum explică inventatorul şi vizionarul Ray Kurzweil în cadrul sesiunii de conferinţe TED Global din 2005.

Impactul tehnologiei asupra vieţii

Kurzweil povesteşte despre modul surprinzător în care tehnologia a evoluat în timp şi aduce în discuţie un proiect controversat din 1990 – proiectul genomului. După 10 ani de lucru, cercetările avansau extrem de lent, chiar dacă la acest proiect participau cei mai buni specialişti, care aveau în dotare cele mai avansate echipamente din lume. Cu toate acestea, odată cu depăşirea punctului critic, proiectul a înregistrat o rată de creştere semnificativă. Astfel, o mare parte din muncă a fost desăvârşită în ultimii ani ai proiectului, spune Kurzweill.

Telefoanele mobile

Apoi, primele telefoane mobile (pe care mulţi le numesc azi „cărămizi”) nu erau numai voluminoase, grele şi dificil de utilizat, dar aveau şi o durată de viaţă a bateriei foarte scăzută. De exemplu, telefonul pe care Martin Cooper (Motorola) l-a folosit în 1973 pentru a efectua primul apel telefonic cu ajutorul unui dispozitiv fără fir avea mai mult de un kilogram (2,5 pounds), măsura 25,4 centimetri, iar bateria nu ţinea mai mult de 20 de minute, arată un infografic prezentat de Mobile Marketing Watch.

Implementarea telefoanelor mobile a durat în jur de opt ani, în timp ce telefoanele cu fir au apărut după jumătate de secol de teste şi cercetări, susţine Kurzweil. Procesul de revoluţionare tehnologică a fost posibil tocmai datorită folosirii tehnologiilor de ultimă generaţie în crearea viitoarelor tehnologii, completează el.

Dispozitive de stocare

Să ne gândim numai la invenţiile tehnologice care au schimbat lumea şi care nu au contenit în a se dezvolta şi perfecţiona, conducând spre noi invenţii. La început, un computer ocupa o suprafaţă foarte mare, chiar o cameră întreagă. Cu toate acestea, puterea dispozitivului era extrem de slabă, în comparaţie cu actualele şi minusculele device-uri, precum telefoanele mobile, spune Kurzweil.

Să nu uităm de evoluţia dispozitivelor de stocare a informaţiilor. Astăzi putem salva o cantitate imensă de date folosind stick-uri USB de mărimea unei boabe de fasole. De asemenea, putem asculta muzică folosind dispozitive minuscule, precum MP3 playerele. Evoluţia tehnologică din medicină a contribuit la salvarea unui important număr de vieţi omeneşti, reuşind să se găsească leacuri pentru diverse boli, metode de diagnosticare şi tratament atât pentru afecţiunile uşoare, cât şi pentru cele mai crunte maladii.

Cum ne-a schimbat evoluţia tehnologică viaţa in toate domeniile de activitate

BuzzFeed prezintă o serie de schiţe realizate de Thomas Edison şi modul în care au evoluat ele de la momentul în care au fost puse prima dată pe hârtie. De exemplu, maşinăria electrică de printare, patentată în 1872, a devenit actuala tastatură folosită de calculatoare, iar fonograful schiţat de acesta a devenit actualul sistem audio stereo la care ascultăm muzica preferată.

Suntem martorii unui spectaculos avans tehnologic care a revoluţionat toate domeniile în care acţionează omul, de la medicină, mediu, educaţie, până la industriile constructoare de maşini, industria aero-spaţială, iar evoluţia nu se opreşte aici. Ţinând cont de zonele variate în care  şi-au adus contribuţia revoluţionarele metode tehnologice, nu putem să nu ne întrebăm cum va arăta în viitor lumea, dată fiind dezvoltarea exponenţială, masivă şi continuă a tehnologiei.

Am putea oare să devenim invizibili cu ajutorul unei mantii? Ar putea fi un scenariu posibil, arată Dvice. Se pare că cercetătorii de la Universitatea din Texas au reuşit să creeze un astfel de dispozitiv . Rezultatele sunt promiţătoare.

Citeşte şi: Surprizele tehnologiei digitale – copiii care învaţă să scrie înainte de a ști să citească

Oare vom putea să ne teleportăm? O echipă de cercetători de la Universităţile din Maryland şi Michigan a vrut să vadă dacă acest lucru este posibil, arată aceeaşi sursă. Ei au folosit o pereche de ioni, susţinuţi cu ajutorul unor câmpuri electrice în containere diferite. Cu ajutorul unui impuls laser, ei au declanşat atomii pentru a emite simultan fotoni. Astfel, fotonii interacţionează, iar atomii încep să preia proprietăţile altui atom, chiar dacă se află în alt container, arată Dvice. Un proces asemănător a fost simulat în 2010, când un cercetător chinez a reuşit, folosind acelaşi procedeu, să teleporteze fotoni la peste 10 mile distanţă.

Pe lista unor invenţii futuriste, enumerate de Dvice, care ar putea deveni realitate se numără şi maşina care se conduce singură, display-urile flexibile, roboţii soldat, implanturile de memorie sau motocicletele plutitoare.