Oricine folosește Google Street View poate explora virtual străzi și locuri din întreaga lume, ca și cum s-ar afla acolo. Însă pe cât de util pare acest instrument în anumite situaţii, pe atât de multe îngrijorări strânește, cu privire la intimitatea și siguranţa personală. Află ce poţi face pentru a te proteja de posibilele pericole pe care le presupune serviciul oferit de Google.

„Infractorii pot accesa Google Maps pentru a examina reședinţe sau clădiri care prezintă interes, pentru a face un tur virtual de recunoaștere înainte de a da o spargere sau altele”, punctează Andy O’Donnell, inginer cu o vastă experienţă pe probleme de securitate.

Astfel, răufăcătorii pot studia fără a trezi suspiciuni diverse aspecte esenţiale pentru planul lor, de la intrările unei clădiri, locurile unde se pot ascunde, zonele prin care se pot strecura pe proprietatea vizată (de exemplu, găuri în garduri) și până la existenţa camerelor de supraveghere ori a câinilor de pază, susţine O’Donnell. Folosind serviciul Google Earth, ei pot calcula cu ușurinţă distanţele dintre două locuri-cheie și timpul necesar parcurgerii acestora.

Pentru protejarea locuitorilor din zonele filmate de automobilul Google, compania a luat câteva măsuri de precauţie. Astfel, a implementat un algoritm care detectează chipurile oamenilor și numerele de înmatriculare ale mașinilor și le estompează.

Tehnologia de estompare nu este însă infailibilă, iar riscurile asupra securităţii persistă, deoarece algoritmul nu prelucrează și imaginea gospodăriilor și caselor aflate în zonele filmate. De aceea, Google pune la dispoziţie o metodă prin care un individ poate cere modificarea imaginilor pentru eliminarea riscurilor privind siguranţa și intimitatea sa. Pașii presupun accesarea platformei Google Maps și introducerea adresei unde se regăsește elementul care se dorește a fi înlăturat.

Butonul „Report a problem”, aflat în partea dreaptă jos a ecranului, va deschide un nou tab unde va trebui să încadrezi într-un dreptunghi cu margini roșii elementul care dorești să fie estompat, iar apoi să selectezi ce fel de lucru este: un chip, mașina personală sau numărul de înmatriculare, locuinţa sau alt obiect. La final, trebuie să îţi introduci adresa de e-mail și să completezi un cod Captcha.

Odată cu ascensiunea internetului, intimitatea și viaţa privată au devenit tot mai mult un lux. Simpla înscriere pe un anumit site necesită introducerea unei adrese de e-mail. Altele, în schimb, cer mai multe date personale, precum numele real, data nașterii, adresa, ori numărul de telefon. Nu puţine au fost cazurile în care companiile care au colectat astfel de informaţii au devenit ţinta unor hackeri, lucru care, mai departe, are consecinţe și asupra utilizatorilor. Doar câţiva giganţi IT care s-au confruntat cu probleme de securitate sunt Yahoo!, Nintendo sau Microsoft.

Cei care doresc să înceapă un proces de „curăţenie” printre datele pe care le-au oferit în lumea virtuală, pot începe prin accesarea platformei JustDelete.me, care oferă informaţii despre modul în care un utilizator își poate șterge conturile de pe diverse platforme online, de la reţele sociale, până la site-uri de divertisment sau cumpărături. În cazul site-urilor care nu permit eliminarea unui cont, utilizatorul își poate schimba numele folosit pentru acel cont, pozele sau datele publicate pe profil. La fel de importantă este și dezabonarea de la serviciile și platformele care trimit automat e-mailuri (de exemplu, newslettere).

Nu în ultimul rând, europenii se bucură de „dreptul de a fi uitaţi”, prin care pot cere ștergerea anumitor informaţii personale care pot fi accesate cu ajutorul motorului de căutare Google. Operaţiunea presupune completarea unui formular online, care urmează să fie evaluat de reprezentaţii companiei, înainte de a lua decizia de ștergere a datelor.

Foto: stockvault.net