Nimeni nu va începe la vârsta de 64 de ani să pună bani deoparte, sperând că la 65 va avea o pensie bună. E nevoie să începi din timp, aşa este şi cu arterele noastre, pe care trebuie să învăţăm cât mai devreme să le protejăm.

Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Erlangen, Germania, în peste 90% din cazuri, la baza hipertensiunii arteriale stă o interacţiune multifactorială între dispoziţia genetică şi factorii de mediu. Stilul de viaţă are o importanţă mare, mai ales pentru faptul că ţine de alegerile noastre. Pentru a avea artere sănătoase trebuie să ne îngrijim la fel ca pentru o pensie bună: trebuie să investim din timp.

Adesea se uită că abţinerea de la fumat şi alcool constituie măsura cea mai bună şi în hipertensiunea arterială, dar și limitarea consumului unor alimente dăunătoare sănătăţii în cantităţi mari, ca de exemplu sarea. Organismul uman nu are nevoie decât de cel mult un gram de sare pe zi, în timp ce consumul de sare în ţările dezvoltate este de 10 grame. Să nu uităm că 1 kg de pâine conţine 10-15 g de sare și nici faptul că o halbă de bere, adică jumătate  de litru de bere, are 20 g alcool pur.

Studiu de caz: adventiștii

Mai multe studii au analizat și relaţia dintre dietă și frecvenţa bolilor de inimă. Pentru că în cadrul comunităţii adventiste membrii au un stil de viaţă similar, dar alimentaţie diferită în ceea ce privește consumul de carne, studiile s-au putut concentra pe efectul acestei diferenţe.

Datele existente arată că prevalenţa hipertensiunii arteriale la adventiştii nevegetarieni este de două până la de 3 ori mai mare decât la coreligionarii lor vegetarieni, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Cercetătorii cred că aceste deosebiri se datorază faptului că la adventiştii vegetarieni obezitatea se întâlneşte mai rar. Un alt studiu a arătat că riscul îmbolnăvirii de hipertensiune arterială este mai mare la consumatorii de carne, chiar dacă aveau un indice de masă corporală identic.

Studii efectuate asupra adventiştilor în Statele Unite, Nigeria şi Australia au găsit tensiunea sistolică semnificativ mai mică la vegetarieni, iar la vegani s-au înregistrat valori ale tensiunii şi mai mici decât la ovolactovegetarieni. Din datele comunicate în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane reiese că, la vârsta de 55 de ani, bărbaţii şi femeile care se alimentează vegan au o greutate cu 13,6 kg mai mică decât nevegetarienii.¹

Alte cercetări au arătat că ingestia de sare, acizi graşi saturaţi, amidon şi alcool creşte valorile tensiunii arteriale, în timp ce consumul crescut de fibre din fructe şi vegetale contribuie la scăderea tensiunii arteriale.


¹JAMA Internal Medicine 173:1230-1239

Linte