Winston Chen locuia alături de familia sa în Boston. Avea un loc de muncă sigur, ca manager la o mică firmă IT, care îl lăsa însă fără prea mult timp liber. Într-o zi a hotărât să renunţe la tot ce însemna viaţa sa liniștită și să plece împreună cu familia pe un tărâm necunoscut, iar acest lucru i-a schimbat radical viaţa în bine.

Inspiraţia de a-și lua un an de pauză a pornit de la discursul susţinut de designerul Stefan Sagmeister în cadrul unei conferinţe TED. Sagmeister vorbea despre modul firesc în care se scurge viaţa unui om: 25 de ani de educaţie, alţi 40 petrecuţi în câmpul muncii, iar la final 15 ani de pensie. „Cred că ar fi de ajutor să iau cinci ani dintre cei de pensie și să îi intercalez între cei de muncă”, spunea designerul.

Această idee i-a marcat pe Chen și pe soţia sa, dar nu au avut curajul să își asume riscul unui an sabatic într-un loc necunoscut. Peste trei ani însă, cei doi au luat în cele din urmă hotărârea care urma să le schimbe viaţa – să plece împreună cu copiii lor pe insula Rødøy, din Norvegia Arctică.

Odată ajunși, copiii au fost înscriși la o școală din regiune, iar soţia lui Chen, care a devenit persoana din familie care aducea bani în casă, și-a luat o slujbă ca profesoară. În tot acest timp, Chen a învăţat să privească viaţa cu alţi ochi.

O primă schimbare importantă pentru el a să își dedice timpul pentru copiii săi. „Am comunicat într-un mod mult mai relaxat și mai empatic și am reușit să îmi cunosc cei doi copii la un nivel mai profund”, mărturisește Chen într-un articol publicat pe blogul TED.

Ceea ce i-a transformat semnificativ viaţa a fost însă redescoperirea vechii sale pasiuni pentru programare. În timpul petrecut pe insulă, a început să lucreze la un software, denumită Voice Dream Reader, iar pe parcurs a observat că această aplicaţie ar putea fi extrem de utilă persoanelor cu dificultăţi în citire. „Distracţie, pasiune, entuziasm – dintr-odată știam ce urmează. Am lucrat încet, dar sigur la dezvoltarea acestuia și am continuat totodată activităţile care îmi plăceau atât de mult”, povestește Chen.

Când a revenit în Boston, familia Chen s-a lovit de greutăţile unei vieţi lipsite de siguranţa materială, într-un oraș extrem de costisitor. Niciunul dintre adulţi nu avea un loc de muncă, nici asigurare de sănătate. În schimb, aveau datorii și facturi de plătit.

„Dar familia mea, chiar fără niciun venit, se simţea împăcată. Atunci mi-am dat seama: anul nostru petrecut pe insulă nu a fost doar o aventură memorabilă. Ne-a transformat în altfel de oameni.”

Chen nu și-a mai căutat un loc de muncă la vreo companie. În schimb, a hotărât să continue proiectul Voice Dream Reader, început pe insulă. Succesul dorit a întârziat să apară, dar sprijinul soţiei și experienţa anului sabatic l-au ajutat să nu renunţe la ideea sa. „Purtam armura încrederii forjate din noile cunoștinţe dobândite, potrivit cărora familia noastră putea fi foarte fericită cu foarte puţin”, scrie Chen.

Cu acest lucru în minte și cu multă răbdare și perseverenţă, el a muncit până când proiectul său a devenit suficient de profitabil, încât banii produși puteau susţine familia. Mai departe, aplicaţia lui Chen a devenit atât de apreciată, încât s-a clasat printre primele 10 softuri de educaţie vândute în 86 de ţări.

Drumul lui Chen din momentul în care a hotărât să lase totul pentru o aventură și până când a reușit să se pună pe picioare a fost dificil și pe alocuri înfricoșător. Însă acest lucru nu îl oprește să recomande tuturor să încerce, la un moment dat, experienţa unui an sabatic. „Beneficiile unui an de pauză în mijlocul carierei au potenţialul de a schimba viaţa. Prin timpul liber pe care îl petreci departe, îţi creezi un climat plin de posibilităţi. Poate vei găsi pasiunea într-un alt fel de muncă, așa cum mi s-a întâmplat mie. Cu siguranţă te vei întoarce cu o nouă încredere în sine și perspective noi care îţi vor alimenta cariera, plus povești și amintiri care îmbogăţesc viaţa ta și a familiei tale.”

Foto: stockvault.net