N-au reinventat roata, însă modul în care au regândit un obiect atât de banal precum clanţa ușii este un exemplu inspiraţional pentru mulţi.

Doi adolescenţi din Hong Kong au inventat un dispozitiv de înlocuire a mânerelor de ușă, care elimină cu succes 99,8% din bacteriile care altfel s-ar găsi pe clanţă. Cum au reușit acest lucru? Au creat un mâner care se folosește de avantajele metalelor, precum și ale luminii, arată InHabitat.

Sun Ming (Simon) Wong și King Pong (Michael) Li au construit mânerul cu ajutorul unui bec LED cu ultraviolete, cuplat la un oxid de titan, întregul sistem de distrugere a microbilor fiind activat de energia kinetică rezultată din împingerea ușii. Astfel, tinerii inventatori au eliminat nevoia unei surse externe de electricitate.

„Oxidul de titan ucide bacteriile cel mai bine atunci când este luminat de raze ultraviolete”, a explicat Simon. Pentru a ne asigura că lumina ajunge la suprafaţa mânerului, tinerii l-au construit dintr-un cilindru lung de sticlă transparentă.

Soluţia inventată de cei doi adolescenţi este ieftină și deja poate fi adusă pe piaţă pentru a fi utilizată la scară globală.