După ce a trecut prin numeroase eşecuri şi dezamăgiri, a schimbat diferite locuri de muncă şi a îndurat sărăcia şi neajunsurile, Lere Mgayiya a ajuns milionar, datorită unei afaceri neobișnuite.

Lere Mgayiya este directorul celei mai mari companii de lustruit pantofi din Africa, ce îşi desfăşoară activitatea în cele trei mari aeroporturi ale Africii de Sud: Johannesburg, Cape Town şi Durban. Cei 45 de angajaţi ai companiei lustruiesc zilnic aproximativ 590 de perechi de pantofi, ceea ce generează un profit anual de 227.000 de dolari. Succesul din Africa de Sud l-a determinat pe Mgayiya să-şi extindă afacerea în Angola, Kenia şi Nigeria şi chiar în SUA şi UK, notează edition.cnn.com.

Viaţa lui Mgayiya nu a fost una de succes de la început; a trecut prin multe momente de criză, de sărăcie, de disperare, însă nu i-au lipsit niciodată încrederea, ambiţia şi voinţa, iar recompensa a fost pe măsură. La început, a lucrat în zona de îmbarcare a South African Airways, dar după 5 ani a fost dat afară. Apoi a început să lucreze într-o afacere a familiei, dar la scurt timp a fost concediat şi de acolo. Următoarea iniţiativă a fost să vândă ouă, timp în care a participat la un concurs, Sandlam Money Game, unde a câştigat 3.100 de dolari premiu. Cu aceşti bani, a pus pe picioare o mică afacere, care la scurt timp a ajuns la faliment.

Ajunsese la capătul puterilor când i-a venit ideea de a lustrui pantofi în aeroporturi. A luat legătura cu vechii cunoscuţi care l-ar fi putut ajuta şi a început demersurile necesare pentru achiziţionarea spaţiului în care să-şi desfăşoare activitatea. A aşteptat aproape un an până ce au fost îndeplinite toate formalităţile, timp în care a lucrat ca recepţionist şi apoi a ajuns să cerșească.

Când şi-a început afacerea de lustruit pantofi, lucra foarte mult, de la 5 dimineaţa până la 9 după-amiaza, în fiecare zi, cu excepţia duminicilor. „Plecam de acasă înainte să se trezească restul familiei şi ajungeam acasă când fiica mea deja dormea”, spunea Mgayiya. Acum are posibilitatea să lucreze mai puţin şi să-şi permită un nivel de trai mai bun. „Niciodată nu vei avea toate condiţiile favorabile în acelaşi timp. Dacă nu începi ceea ce ţi-ai propus, nu vei ajunge niciodată nicăieri. Trebuie să începi!”

Povestea lui Mgayiya nu demonstrează altceva decât că drumul către succes, către ţinta pe care o ai în faţă nu e deloc uşor. Presupune o doză considerabilă de voinţă, ambiţie şi perseveranţă şi o perspectivă diferită asupra eşecurilor, dar nu este imposibil. Cel mai important este să începi.