„Federeii”. Așa li se spunea, în bătaie de joc, copiilor care ajungeau în orfelinate în perioada comunistă. Aceeași denumire reprezintă de astăzi încercarea de a spune trecutului pe nume, pentru un viitor mai bun.

Adulţii care și-au petrecut copilăria în orfelinatle comuniste s-au reunit într-o asociaţie naţională, care cere investigarea abuzurilor din instituţiile care ar fi trebuit să le ofere protecţie. Reprezentanţii Asociaţiei Adulţilor din Casele de Copii„Federeii“ vor înfiinţarea unei comisii parlamentare sau prezidenţiale care să cerceteze abuzurile așa cum se cercetează infracţiunile comise de torţionari asupra deţinuţilor.

„Investigăm situaţia foştilor deţinuţi şi a torţionarilor, dar nu am început să vorbim despre cei care au bătut copiii în orfelinate şi nici nu i-am căutat pe cei pe care i-am ajutat să fie ce sunt astăzi“, a declarat marţi, la lansarea asociaţiei, Mirela Oprea, secretar general ChildPact şi membru de onoare al Asociaţiei „Federeii“.

În manifestul de lansare a organizaţiei, iniţiatorii proiectului explică faptul că abuzul psihologic îndurat de copiii instituţionalizaţi este ușor de subestimat, însă consecinţele lui se fac resimţite ani la rând după ce copiii au ieșit din instituţia de protecţie. „În timpul instituţionalizării noi nu am fost învăţaţi care sunt regulile sociale de bază, ceea ce a făcut ca la ieşirea din instituţie mulţi dintre noi să nu-şi poată asigura un trai decent, să nu poată găsi un serviciu şi o locuinţă, să trebuiască să recurgă la acte reprobabile pentru a-şi asigura traiul zilnic. În sistemul carceral românesc, adulţii cu experienţa instituţionalizării sunt suprareprezentaţi. Mulţi dintre noi se tem să le spună prietenilor şi propriilor copii despre faptul că au fost instituţionalizaţi. Mulţi încă îşi caută familiile de care au fost despărţiţi sau se luptă zi de zi cu urmările abuzului emoţional, fizic şi chiar sexual pe care l-au trăit în instituţii“, se arată în manifestul asociaţiei.

Iniţiatorii proiectului plănuiesc să deschidă un muzeu al caselor de copii din timpul comunismului, care să expună fotografii, documente, dosare ale copiilor şi orice reuşesc să găsească din perioada respectivă. Iniţial muzeul va fi găzduit online, a spus directorul executiv al Fundaţiei SERA România, Bogdan Simion, SERA fiind una dintre cele mai vechi organizaţii active în domeniul protecţiei copilului, care a precizat că va pune la dispoziţia Asociaţiei „Federeii“ toată arhiva foto şi video care cuprinde mii de dovezi din perioada respectivă.

Vișinel Bălan, secretarul general al asociaţiei, a dat glas trecutului trist al copiilor instituţionalizaţi într-un material amplu și emoţionant, publicat de ziarul The Guardian.