După 7 ani ca director economic al Google, Patrick Pichette a anunţat că se retrage pentru a putea petrece mai mult timp cu familia. Pentru cei sceptici și cinici, Patrick a publicat o scrisoare deschisă în care își argumentează decizia, încercând totodată să îi ajute pe cei care duc aceeași luptă, de a găsi un echilibru între serviciu și viaţa privată.

Patrick spune că procesul de gândire care s-a terminat cu această decizie a început din luna septembrie, pe când se afla în concediu în Africa, împreună cu soţia sa. Într-o dimineaţă, aceasta i-a propus să nu se mai întoarcă, ci să continue să colinde lumea. Aproape automat, Patrick i-a răspuns că nu este momentul potrivit, avea încă prea multe de făcut la Google și nu numai.

Atunci a venit întrebarea de final: „Dar când? Când va fi momentul potrivit pentru noi, pentru mine? Întrebarea a rămas suspendată în aerul rece al dimineţii”, mărturisește Patrick. Chiar și după ce s-a întors la serviciu, argumentele însă au început să se adune în mintea sa: lucra deja de 30 de ani fără pauză, copiii erau mari și se mutaseră la casele lor, iar cât despre soţia sa era evident că trebuia să îi acorde mai mult timp.

Anul acesta, Patrick și soţia lui, Tamar, împlinesc 25 de ani de căsătorie, însă el spune că atunci când copiii lor sunt întrebaţi de prieteni cum de părinţii lor sunt încă împreună, aceștia glumesc spunând că Patrick și Tamar au petrecut atât de puţin timp împreună, încât este prea devreme pentru a spune dacă relaţia lor căsătorie va eșua sau nu. Totuși, după 25 de ani s-au strâns câteva amintiri frumoase, însă prea puţine, aşa că Patrick s-a hotărât că vrea mai multe și că soţia lui merită mai multe.

Pe scurt, Patrick nu a mai putut găsi niciun argument destul de bun pentru a refuza propunerea lui Tamar. Astfel că, după ce se va găsi un înlocuitor bun pentru el în funcţia pe care o deţine, își va sărbători cei 25 de ani de căsătorie pe drum, bifând împreună cu soţia lista de aventuri și locuri de vizitat și fiind deschiși către alte oportunităţi după ce lista se va termina.

„În final, viaţa e frumoasă, dar nu este decât o serie de schimburi, în special între ţintele profesionale și cele care ţin de familie sau comunitate. Din fericire, simt că am ajuns la acel punct în viaţă în care nu mai trebuie să iau astfel de decizii și pentru asta sunt extrem de recunoscător. Carpe diem”, încheie Patrick.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.