Filmul „The Notebook” (Jurnalul, 2004) face parte din acele filme „epice” când vine vorba despre povești de dragoste inspiraţionale. Pentru cei care i-au cunoscut pe Floyd și Violet Hartwig, este o mărturie că viaţa poate bate filmul și în cel mai frumos sens, nu doar în ce privește înclinaţia umană spre rău.

Nu erau oameni speciali. Erau doi oameni decenţi, care au rămas profund loiali unul celuilalt, indiferent de situaţie”, își amintește Donna Scharton despre părinţii ei, care au murit pe 11 februarie. Cei doi erau căsătoriţi de 67 de ani.

Floyd și Violet s-au cunoscut la școala de gramatică, dar relaţia lor a început doar după ce Floyd s-a întors din armată. S-au căsătorit pe 16 august 1947 și au avut trei copii: Donna, Carol și Kenneth. În fiecare dimineaţă la ora 4:30, Violet îi pregătea micul-dejun lui Floyd înainte să plece la serviciu, iar în fiecare seară îl aștepta să ia cina împreună. „Îmi aduc aminte că în fiecare dimineaţă se sărutau de rămas-bun”, povestește Donna.

În ultimii ani, Violet se pare a suferit de demenţă, iar în perioada sărbătorilor de iarnă 2014, situaţia s-a agravat. În aceeași perioadă, fiica celor doi a primit un telefon de la medicul de familie, care i-a comunicat că tatăl ei suferea de insuficienţă hepatică și că mai avea de trăit doar două săptămâni. Dar în ciuda faptului că propria sănătate se deteriora rapid și că de multe ori era în dureri, singura prioritate pentru Floyd era sănătatea soţiei lui.

Când și-au dat seama că ambii părinţi se simt foarte rău, copiii i-au internat împreună. Le-au apropiat paturile, astfel încât cei doi să se poată ţine de mână. Astfel, Floyd s-a stins din viaţă ţinând-o de mână pe soţia lui, cea mai dragă avere din lume, și, deși ea nu mai era coerentă, copiii i-au spus că soţul ei a murit, dar că se vor întâlni curând. După cinci ore, a decedat și ea.

Felul în care acești părinţi și-au trăit viaţa, felul în care și-au crescut copiii și în care s-au comportat unul cu celălalt le-au dat celor trei copii, deveniţi adulţi, un exemplu pozitiv mai puternic și mai frumos decât tragedia pierderii lor.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.