Ce poţi să îi ceri mai mult unui copil decât să renunţe la cadoul pe care ar trebui să îl primească cu ocazia Crăciunului? Dar ce poţi să ceri mai mult unui copil sărac, a cărui singură și cea mai ardentă dorinţă este să primească cadoul viselor lui, decât să renunţe la el, după ce a avut și ocazia să îl desfacă? Pare un experiment crud, dar este de fapt cel mai bun miracol de Crăciun.

„Ne spun că nu știu ce să facă. Vor doar să cheltuiască bani și să își lumineze casa. Așa că facem noi asta pentru ei”, explică Joseph Maieri, de la o companie din Long Island, SUA, care se specializează în decoraţii de Crăciun, ce pot ajunge să coste și 30.000 de dolari, scrie NYPost. O familie din Brooklyn a plătit companiei 20.000 de dolari doar pentru aranjamentul ferestrelor, unde își doreau figurine pictate de mână și pinguini robotici care puteau să se miște pe schiuri. Alte cerinţe nu sunt atât de personalizate: „Vreau ceva care să îmi orbească toţi vecinii”, a mai cerut un client.

Decorurile de interior pot avea și mai mult aport creativ, acolo unde banii nu reprezintă nicio problemă. Designerul Frank Alexander a creat un model al Centrului Rockefeller, făcut din turtă dulce, cu o înălţime de 180 cm, pentru foyerul unui apartament din New York. Capodopera a costat 35.000 de dolari și după Crăciun a fost aruncată. „Acești oameni se consideră foarte sofisticaţi, ceea ce mă sperie”, spune Alexander despre unii dintre clienţii săi. Și nu este nici pe departe singurul care lucrează cu astfel de comenzi. Dennis Walker, fondatorul companiei Urban Green Design, povestește că anul trecut un cuplu tânăr i-a cerut să le decoreze casa cu 10 brazi artificiali, care să fie negri, să fie agăţaţi de tavan cu trunchiul în sus, și să fie decoraţi cu lumini albe și arcuri. „Zâmbim și facem – nu poţi să refuzi”, spune el. Toată distracţia a costat 25.000 de dolari.

În același timp, în casele americanilor mai puţin favorizaţi lucrurile stau complet altfel. Părinţii nu au bani nici măcar pentru un singur pom de Crăciun, pentru a crea o oarecare atmosferă de sărbătoare în casă. Ce să mai spunem de cadouri… acestea rămân în domeniul viselor. Însă, pentru copiii care aparţin grupului Metro Atlanta, organizaţie caritabilă cu rol educaţional și recreaţional pentru copiii din familii sărace, anul acesta visele au devenit realitate. Copiii au primit un cadou pe care și l-au dorit, fie că era un Xbox 360, un laptop, un lego sau o casă de păpuși Barbie. De asemenea, au primit un cadou și pentru unul dintre părinţi, cum ar fi un televizor, un espressor, un ceas sau un inel, lucruri pe care știau că și le doreau părinţii. În final însă, nu puteau să plece acasă decât cu unul dintre cadouri, ori cu cel la care visau, ori cu cel pentru părinţi, scrie Washington Post.

Toţi copiii au renunţat la cadourile lor, în favoarea cadourilor pentru părinţi. „Legoul nu e important, familia e importantă”, a spus unul dintre ei. Toţi copiii erau conștienţi de efortul pe care părinţii îl fac pentru a le asigura o viaţă cât mai bună, fie că le oferă un acoperiș deasupra capului, fie că îi ajută la teme sau au grijă de ei când sunt bolnavi și au ales să ofere astfel ceva în schimb, prin renunţarea la sine. Proiectul a fost organizat și filmat de către UP TV, o televiziune dedicată programelor inspiraţionale, prin care vor să încurajeze oamenii să renunţe la sine pentru a ajuta pe altcineva. Organizatorii au fost impresionaţi de modestia și sacrificiul copiilor și de mândria pe care fiecare dintre ei a resimţit-o făcând acest gest. În spiritul acesta, care ne apropie de adevărata însemnătate a Crăciunului, televiziunea le-a făcut o altă surpriză copiilor și le-a dăruit ambele cadouri, astfel încât fericirea în familie să fie deplină. În final, multe lacrimi de recunoștinţă au fost vărsate și toate au rostul să ne înveţe ceva.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.