Pentru Răzvan, 4 septembrie era o zi obișnuită, una din ultimele zile de vacanţă, pe care o petrecea alături de un prieten la Constanţa. Un accident grav de mașină avea să-l aducă însă în atenţia constănţenilor și a întregii ţări ca pe un erou.

Aflat în apropierea unui mall din Constanţa, Răzvan a auzit o bubuitură puternică. A fugit, la fel ca alţi trecători, să vadă ce se întâmplase. Un șofer intrase în stop cardio-respirator la volan, iar autoturismul asupra căruia pierduse controlul a lovit șase oameni pe trecerea de pietoni.

Scena era una groaznică, așa cum au declarat mai apoi și medicii de pe ambulanţă. Unul dintre cei loviţi era în stare foarte gravă, cu craniul zdrobit, și nu mai putea fi salvat, iar ceilalţi cinci pietoni erau răniţi.  Răzvan, în vârstă de doar 17 ani, nu a așteptat pasiv venirea ambulanţei. Pentru că lucrase ca voluntar SMURD, știa ce trebuie făcut în astfel de situaţii și a intervenit imediat pentru a-l salva pe șoferul mașinii.

Cu ajutorul altor oameni l-a scos din mașină și a început să-i facă masaj cardiac. Un tânăr care știa de asemenea tehnici de prim-ajutor l-a ajutat pe Răzvan. Medicii care au sosit la locul accidentului au spus că gestul tinerilor a făcut diferenţa dintre viaţă și moarte în cazul șoferului. Și după sosirea echipei medicale Răzvan a rămas pentru a oferi informaţii despre starea rănitului și pentru a ajuta. Bărbatul pe care l-a îngrijit este acum în stare stabilă la Spitalul Universitar din București.

Impresionţi de curajul tânărului și de gestul său, mai mulţi oameni au ţinut să-l felicite pe Răzvan. Primii au fost medicii din Constanţa, care au fost plăcut surprinși de pregătirea lui și care i-au spus că după terminarea Facultăţii de Medicină, pe care intenţionează să o urmeze, îl așteaptă în echipa lor.

Screenshot (226)

Secretarul de Stat în MAI și coordonatorul SMURD, Raed Arafat, l-a felicitat și el pe Răzvan, și a admirat potenţialul care se găsește în mulţi alţi tineri ca el.

El era în timpul liber, a fost în vacanţă la mare și s-a întâmplat și a intervenit fără să fie în cadrul echipei în care activează. Acești copii nu așteaptă nici plată financiară, nici altceva. Vin pentru că iubesc ceea ce fac și doresc să facă diferenţa.

Raed Arafat

Cotidianul Ziua de Constanţa a pornit o campanie de strângere de voturi pentru a-i oferi distincţia de cetăţean de onoare al orașului lor. Luni, 8 septembrie, 573 de oameni, adică 77 % dintre cei care au votat au susţinut propunerea.

„Nu pot să spun că îmi face plăcere toată această atenţie”, a spus cu modestie Răzvan. Parcursul lui este unul de care ar putea să fie mândru, datorită mai multor situaţii în care a dat dovadă de implicare. A fost președinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Târgu Mureș și este voluntar SMURD de un an. Acum, Răzvan Azamfirei este elev în clasa a XII-a la Liceul Adventist „Omega” din Târgu-Mureș și se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Medicină. Speranţa celor care i-au admirat gestul e că Răzvan va decide să rămână în România și să-și pună aici în valoare pregătirea.

Foto: captură video NeptunTV