Sunt cuvintele fiului unuia dintre cei mai mari terorişti ai Organizaţiei Al Qaeda, El-Sayyid Nosair, care a refuzat să meargă pe urmele tatălui, promovând libertatea şi toleranţa.

Zak Ebrahim, fiul unui inginer egiptean, El-Sayyid Nosair, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai de temut terorişti, şi al unei unei profesoare americane, s-a născut în Pittsburgh, Pennsylvania, în anul 1983. Când Zak avea 7 ani, la data de 5 noiembrie 1990, El-Sayyid Nosair a intrat într-un hotel din Manhattan şi l-a asasinat pe Meir Kahane, rabinul ultranaţionalist care a fondat Liga Apărării Evreieşti, faptă pentru care a fost condamnat la 22 de închisoare. Aceasta a fost prima crimă teroristă din partea un jihadist islamist pe teritoriul SUA. În anul 1993, a colaborat de după gratii la bombardarea World Trade Center, care s-a soldat cu moartea a zece persoane şi rănirea a peste o mie, notează Huffington Post.

Viaţa familiei lui Zak a fost marcată de ideologia extremistă a tatălui său. Urmărită de crimele şi acţiunile teroriste ale acestuia, familia a fost nevoită să se mute dintr-un loc în altul de nenumărate ori şi să suporte dispreţul pe care îl provocau faptele lui El-Sayyid Nosair. Copil fiind, îşi vizita tatăl în închisoare destul de des, momente în care acesta îl asigura că este nevinovat. Cu timpul, aflând mai multe detalii şi informaţii rezultate din raidul poliţiei în casa lui în anul 1990 şi-a dat seama că tatăl lui era terorist.

Cu ocazia unui interviu, el povesteşte cum, cu trecerea timpului, relaţia dintre ei s-a răcit, iar vizitele au început să devină tot mai rare. „Dacă îi păsa ce face familia lui, de ce a ales calea aceasta îngrozitoare?” era întrebarea care îi neliniştea gândurile. În timp ce El-Sayyid Nosair se afla în închisoare, diferiţi cunoscuţi de-ai lui cu care ţinea legătura au încercat să se ocupe de familia lui, ajutându-i şi totodată expunându-i la ideologia lor.

Zak relata că la un moment dat ideologia şi concepţiile în mijlocul cărora crescuse s-au schimbat. A început să fie interesat de iniţiativele pentru tineri în care se discutau tot felul de subiecte, cum ar fi violenţa în şcoli. În timpul unei convenţii pentru tineret a început să lucreze cu un grup de adolescenţi din zona Philadelphia şi după câteva zile a sesizat că unul dintre tinerii de care se legase cel mai tare era evreu. Acest lucru l-a uimit foarte mult, deoarece toată viaţa a fost învăţat că nu poate fi prieten cu o astfel de persoană. Tatăl lui obişnuia să spună că un musulman rău e mai bun decât un alt om care nu este musulman. Momentul împrietenirii cu tânărul evreu a fost primul în care a început să se îndoiască de ideologia şi de bigotismul care îi caracterizaseră existenţa.

„Oricine poate face o alegere. Chiar dacă ai fost antrenat să urăşti, poţi alege toleranţa sau empatia”, spunea Zak într-o prezentare TED. El a scris o carte, The Terrorist’s Son: A Story of Choice, şi participă în numeroase iniţiative pentru promovarea toleranţei. În carte, Zak relatează implicaţiile pe care le are educaţia în ideologia extremistă şi de asemenea vrea să transmită anumite lecţii valoroase despre toleranţă. Mai mult decât atât, el subliniază faptul că dacă el a reuşit să facă acest lucru, oricine poate face o alegere asemănătoare.