Publicaţiile de știri abundă în ultima vreme de vești tragice dinspre Orient, unde războaiele locale au dus la un exod de refugiaţi, care se îndreaptă spre Europa. Aici însă ușile sunt închise și păzite bine cu pistoale, bastoane și furtunuri cu apă. Din fericire, unii oameni reușesc să umple cu ceva golul lăsat de inactivitatea autorităţilor.

Un cuplu din Turcia se pregătea de nuntă, în Kilis, un oraș din sud, aproape de graniţa cu Siria. În timp ce autorităţile turce se pregăteau să trimită rachete peste graniţă, mirele și mireasa au hotărât să celebreze cel mai important eveniment din viaţa lor invitându-i la masă pe toţi refugiaţii care s-au strâns la ei în oraș de la începutul războiului sirian, acum 4 ani, și care sunt în număr de 4.000, dintr-un total de 2 milioane care au ajuns în Turcia.

Ideea i-a aparţinut tatălui mirelui, care a vrut astfel să dea un exemplu, ca și alţii să facă la fel și să îi ajute pe „fraţii și surorile noastre din Siria”, citează The Telegraph. Acesta s-a mai bucurat de faptul că fiul și nora sa vor începe o viaţă nouă cu un asemenea act altruist. S-au închiriat mai multe rulote cu mâncare și, printre cei care îi serveau pe refugiaţi, erau chiar mirele și mireasa. Plata a fost achitată cu banii pe care cei doi i-au primit cadou de la membrii familiei.

„A fost o experienţă incredibilă. Mă bucur că am avut oportunitatea să împărţim mâncarea cu cei care au cu adevărat nevoie”, a declarat mireasa. „Să vezi bucuria în ochii copiilor refugiaţi nu are preţ. Ne-am început călătoria spre fericire făcându-i pe alţii fericiţi, iar ăsta e un sentiment grozav”, a declarat și mirele.

Pentru imigranţii ilegali, situaţia este din ce în ce mai drastică. Ungaria ridică ziduri pentru a-i ţine afară, Franţa închide graniţe, iar Anglia tocmai a dat o lege prin care chiriașii care adăpostesc imigranţi ilegali ar putea primi 5 ani de închisoare. Această măsură va fi inclusă în noua lege a imigraţiei, la care guvernul britanic lucrează în prezent.

Anglia este lovită de criza imigranţilor din portul francez Calais, unde 5.000 de persoane s-au instalat în tabere, așteptând ocazia de a se furișa pe un mijloc de transport care se îndreaptă spre Anglia. Mesajul guvernului britanic este că viaţa nu va fi ușoară pentru cei care reușesc să ajungă pe pământ englez. Fără să primească azil și să aibă actele în ordine, refugiaţii vor fi obligaţi să trăiască pe străzi și să se ascundă de poliţie.

DISTRIBUIE:
Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 6 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.