La vârsta la care alte fetiţe încă se joacă cu păpuși, Hailey Ford știe cum se folosesc uneltele de construcţie și acum lucrează la ridicarea unei case mobile. A învăţat toate acestea pentru o cauză nobilă: să le facă viaţa un pic mai bună oamenilor fără adăpost din orașul ei.

Toată ideea construirii de case mobile pentru persoane fără adăpost i-a venit după ce l-a cunoscut pe Edward, un om al străzii, care rămăsese recent fără un loc de muncă. „Nu vreau să stea în ploaie, din cauza vremii urâte pe care o avem aici”, a explicat micuţa pentru KING 5 News.

Nu a durat mult până când Hailey și-a pus în aplicare planul de a-i oferi noului ei prieten un acoperiș deasupra capului. Proiectul ei a fost gândit sub forma unei căsuţe cu structură de lemn, de 2,4 × 1,2 metri, dotată cu geamuri, o ușă și izolaţie.

Jumătate din construcţie a fost deja ridicată. Hailey a muncit singură la acest proiect, îndrumată însă de bunicul ei, un antreprenor din Arizona, și sub atenta supraveghere a mamei ei.

Iniţiativa ei altruistă și totodată îndrăzneaţă pentru o fetiţă de doar 9 ani a impresionat multă lume, iar unii dintre cei atinși de gestul ei s-au oferit să îi dea o mână de ajutor. Astfel micuţa a primit o donaţie de 3.000 de dolari din partea fundaţiei Together Rising, care oferă sprijin persoanelor nevoiașe.

De asemenea, un magazin care comercializează materiale de construcţie pentru casă i-a oferit o reducere de 50% pentru achiziţii. Astfel costurile de ridicare a adăposturilor s-au micșorat la 300 de dolari pentru o căsuţă.

Cu ajutorul primit, Hailey vrea să construiască 11 astfel de adăposturi, până la finalul anului. De asemenea, micuţa și-a fixat și alte obiective la fel de altruiste. Potrivit paginii de Facebook pe care Hailey a dedicat-o misiunii ei, anul acesta vrea să cultive 100 de kilograme de fructe și legume pe care apoi să le ofere oamenilor nevoiași, dar să strângă și alte feluri de ajutoare: de la articole de toaletă și igienă feminină, până la haine.

În spatele gestului lui Hailey de a construi de la zero adăposturi pentru oamenii străzii, se află un motiv candid enunţat de micuţă. „Nu mi se pare corect că există oameni fără adăpost. Cred că toată lumea ar trebui să aibă un loc în care să stea.”

Hailey nu este însă la prima ei iniţiativă altruistă. Avea doar 5 ani când a rămas impresionată de un alt om fără adăpost și a rugat-o pe mama ei să îi cumpere bărbatului un sandwich. Însă acest gest nu a mulţumit-o deplin, așa că a vrut să facă ceva mai mult pentru omul aflat în nevoie. Astfel i-a venit ideea de a cultiva legume și fructe, din care a reușit să doneze anul trecut 58 de kilograme.

„Nu ne putem gândi la un exemplu mai bun decât Hailey a noastră. Ea este dovada că nicio persoană sau gest de bunătate nu este prea mic pentru a schimba lumea”, a declarat fondatorul organizaţiei Together Rising, Glennon Doyle Melton, pentru Huffington Post.

Foto: Hailey’s Harvest Facebook Fan Page