Dileme cu privire la consumul de lactate

4117

De mici suntem învăţaţi să bem lapte, pentru că este sănătos și conţine calciu, care ajută la întărirea oaselor. Unele studii infirmă însă aceste beneficii și oferă o serie de motive pentru care produsele lactate fac mai mult rău decât bine organismului.

Experţii de la Universitatea din Sydney demitizează convingerea larg răspândită potrivit căreia consumul de produse lactate este benefic pentru oase puternice. „Consumul de produse lactate, în special la vârsta de 20 de ani, a fost asociat cu un risc crescut de fracturi de șold la vârste înaintate”, scriu autorii în American Journal of Epidemiology.

Și experţii de la Universitatea din Alabama au analizat mai multe studii concentrate asupra beneficiilor produselor lactate asupra sănătăţii oaselor. În urma demersului, au observat că nu există rezultate concludente în majoritatea cercetărilor incluse. „Rezultatele celor mai multe studii disponibile au fost nesemnificative. Persoanele cu cele mai mari șanse de beneficiu au fost femeile albe, cu vârste sub 30 de ani. Chiar și printre studiile care au arătat efecte favorabile, relevanţa clinică este neclară, pentru că variaţiile masei osoase, explicată prin consumul de produse lactate, sunt extrem de mici”, subliniază autorii în The American Journal of Clinical Nutrition.

Consumul de lapte ar putea crește, totodată, riscul de deces, au observat experţii de la Universitatea din Uppsala, Suedia. Studiul lor a cuprins peste 61.000 de femei și peste 45.000 de bărbaţi, pe o perioadă de 20 de ani, respectiv 11 ani. Experţii au colectat periodic date despre obiceiurile alimentare ale participanţilor (inclusiv cât de des consumau iaurt, lapte sau brânzeturi) și au luat în considerare informaţii legate de stilul de viaţă, de înălţime, de greutate, de nivelul de educaţie și de statutul marital.

Rezultatele au arătat că femeile care au băut mai mult de 3 pahare de lapte pe zi (circa 680 ml) au avut un risc simţitor mai mare de deces, comparativ cu cele care au consumat mai puţin de 1 pahar de lapte pe zi. Și în cazul bărbaţilor, consumul de lapte s-a dovedit periculos, însă la un nivel mai mic decât în cazul femeilor. De asemenea, sortimentele care conţin lapte fermentat și un nivel mai mic de lactoză, precum brânza sau iaurturile, au generat un risc mai mic de deces pentru consumatorii de sex feminin, potrivit studiului.

Explicaţia faptului că laptele este dăunător ar putea avea legătură cu nivelul crescut de lactoză și galactoză pe care îl conţine și despre care studiile pe animale au arătat că pot „crește stresul oxidativ și inflamaţia cronică”, punctează cercetătorii. „Dacă le dai galactoză animalelor pentru experimente, vor muri mai repede prin instalarea stresului oxidativ și a inflamaţiei”, subliniază unul dintre autorii studiului, dr. Karl Michaelsson, pentru Live Science.

Totuși experţii menţioneză că sunt necesare studii ulterioare pentru a susţine concluziile. „Studiul nu poate arăta decât o asociere și nu poate dovedi cauza și efectul, iar rezultatele „trebuie interpretate cu grijă”.

Consumul de lactate ar putea crește, de asemenea, riscul de cancer de prostată la bărbaţi, potrivit cercetătorilor de la Harvard. Cei care consumă mai mult de 2 porţii și jumătate de lactate pe zi au un risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolii, comparativ cu cei care consumă mai puţin de o jumătate de porţie de lactate zilnic, arată rezultatele publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.

Niciun articol afișat