Ziua de luni marchează decisiv startul alegerilor prezidenţiale americane, prin votul primar din Iowa, prilej pentru aspiranţii la funcţia de președinte să își impulsioneze semnificativ alegătorii prin discursuri motivatoare. O particularitate a electoratului american cu înclinaţie republicană o constituie ponderea semnificativă a alegătorilor evanghelici, motiv pentru care candidaţii au apelat, mai discret sau mai direct, la un veritabil arsenal religios în discursurile lor. Cât de mult le-a reușit vor decide, desigur, votanţii. Până atunci însă, putem privi la eforturile de seducere a electoratului religios și la reacţiile stârnite de aceste strategii.

Sezonul electoral prezidenţial începe oficial în seara de luni (ora 3 AM, ora României), odată cu alegerile primare din statul rural Iowa, numite caucus, în cadrul cărora alegătorii votează pentru candidatul preferat din rândul celor două partide: Republican (GOP) și Democrat. Caucus-ul are loc în urma unei serii de evenimente electorale care se petrec toate în aceeași seară: dezbateri privind candidaţii, delegarea candidaţilor la convenţii naţionale, în cadrul cărora cele două partide își nominalizează oficial reprezentantul pentru alegerile prezidenţiale, și analize ale problemelor-cheie ale partidelor în statul respectiv. Toate aceste evenimente au loc în școli, în biblioteci și în alte locuri publice de pe teritoriul statului care le organizează. Candidaţii care obţin cele mai multe voturi merg mai departe în cursă, următorul lor obiectiv fiind acela de a fi nominalizaţi de către partidul din care fac parte. Un vot mic în caucus înseamnă, de cele mai multe ori, retragerea din cursă.

Caucus-ul din Iowa este în mod deosebit semnificativ deoarece, din 1972 până astăzi, votul primar din acest stat a prezis cu o acurateţe sporită cine vor fi cei doi candidaţi care vor ajunge în cursa finală pentru alegerea președintelui. „Să câștigi în Iowa este un început bun!”, spunea Chris Moody, corespondent CNN.

În Partidul Democrat, concurenţi pentru nominalizare sunt Hillary Clinton și Bernie Sanders. În Partidul Republican, Donald Trump trebuie să îl înfrângă pe Ted Cruz. După ultimele sondaje, bătălia finală pare că se va da între Clinton și Trump. Însă acest lucru nu i-a împiedicat pe ceilalţi candidaţi să ducă intense campanii de promovare. În duminica de dinaintea caucus-ului din Iowa, candidaţii republicani au încercat să adune puncte de popularitate participând la slujbele religioase organizate în biserici din statul Iowa. De ce? Fiindcă la alegerile primare din Iowa din 2012, voturile evanghelicilor au alcătuit nu mai puţin de două treimi din totalul preferinţelor exprimate de republicani. Astfel republicanul Ben Carson a participat (fără camere de filmat, ca în cazul contracandidaţilor săi) la serviciul divin al bisericii locale First Assembly of God, din Oskaloosa, în timp ce Ted Cruz a preferat biserica luterană Hope, din vestul capitalei Iowa (Des Moines), iar Donald Trump a ales să viziteze biserica First Christian, din Bluffs.

Ben Carson s-a adresat public bisericii, susţinând un discurs despre parcursul transformării sale dintr-un adolescent cu probleme sociale și educaţionale într-un neurochirurg legendar. Medicul le-a spus credincioșilor prezenţi că, prin experienţe negative, Dumnezeu l-a adus mai aproape de El și, la cererea liderilor locali, nu a menţionat alegerile de luni, ci doar a făcut o aluzie discretă la ele, spunând că ţara are nevoie de mântuire. Credincioșii din biserică s-au rugat pentru Carson, într-un moment în care acesta stătea în genunchi la amvon, înconjurat de copii. „Credinţa este centrul meu, a spus Carson. Voinţa lui Dumnezeu și dorinţa de a fi în armonie cu această voinţă sunt cele mai importante obiective ale mele.”

Postul naţional de radio din SUA, NPR, nota că „unul dintre cele mai evidente discursuri religioase din Iowa” îi aparţine senatorului Ted Cruz. Încă de vineri, senatorul a citat Biblia în discursurile sale și și-a invitat susţinătorii să se roage pentru el „zi de zi”, până în ziua alegerilor. Și, se pare, discursul lui prinde la public. Un susţinător este citat spunând: „[Omul] e pe bune. Are un ceva. Are substanţă în ceea ce spune. Nu sunt doar vorbe.” Alţii însă resping referirile la religie din discursurile electorale, catalogându-le drept manipulare: „Uneori am impresia că doar dau și ei din gură”, declara un participant la campania unui alt republican, Jeb Bush, tot în Iowa. „Ne spun ce vrem noi să auzim. De obicei poţi să îţi dai seama dacă omul chiar crede ce spune sau nu.” Același participant avea o opinie ferm conturată despre Donald Trump, favoritul de până acum din rândul republicanilor: „N-am nevoie să vină Donald Trump să îmi citească versete din Biblie.” Însă religia are totuși un rol important în alegerile pe care le fac mulţi dintre votanţii evanghelici. Pastorul John Lee, din Sioux Center, din inima conservatoare a statului Iowa, declara că „nu îmi ofer sprijin pentru un candidat doar fiindcă citează din Biblie. Vreau să văd cum o trăiește prin intermediul politicilor. Nu aleg un pastor-șef, ci un comandant-șef”, a mai declarat Lee.

Pentru cei care l-au urmărit pe Donald Trump, este probabil cel puţin interesant de observat acum cum pretinde ocazional că este un creștin devotat, dându-se însă de gol prin scăpări cum ar fi o citare eronată a Bibliei sau prin discordanţe cu discursurile lui anterioare. O astfel de inconsecvenţă este amintită de New York Times, care evocă o declaraţie de doar vara trecută în care Trump mărturisea că „el nu prea face penitenţe”. Însă, în ciuda faptului că Trump i-a șocat pe mulţi lideri religioși cu declaraţii precum apelul de a li se interzice tuturor musulmanilor să mai călătorească în SUA, pentru a se preveni terorismul, unii lideri creștini (precum Franklin Graham, fiul reputatului Billy Graham) au trecut peste faptul că acest apel ar fi o încălcare a libertăţii religioase și au vorbit favorabil despre candidat.

Pe de altă parte, nota profesorul de știinţe politice John C. Green, citat în NYT, faptul că retorica religioasă defectuoasă a lui Trump a reușit totuși să îi aducă voturi (acesta fiind primul în sondajele privind favoriţii republicani) arată că electoratul este nemulţumit de majoritatea liderilor republicani pe care i-au votat până acum.

În virtutea importanţei voturilor evanghelicilor, este fascinant de urmărit modul în care religiozitatea candidaţilor capătă efervescenţă odată cu apropierea alegerilor. (Un alt candidat republican, de pildă, a considerat că este adecvat să răspundă la o întrebare politică spunând că „nu există decât un singur Mântuitor, iar acela este Iisus Hristos, care a venit pe Pământ și a murit pentru păcatele noastre”.)

Electoratul american este unul cu apetenţă pentru religie, însă utilitatea referirilor la religie rămâne marginală, așa cum arată rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale. Dacă acest lucru se va schimba, e posibil să nu se schimbe chiar în direcţia în care și-ar dori candidaţii cei mai vocali. Din contră, unii dintre ei s-ar putea să piardă electorat sau să genereze electorat pentru concurenţă tocmai pentru că publicul a notat în dreptul discursului lor religios: lipsă de integritate.

Urmărește în direct ultima dezbatere prezidenţială a republicanilor înainte de caucus-ul din Iowa:

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.