America cea religioasă

473

Să se exprime bisericile în probleme de natură socială și politică? Jumătate dintre americani răspund afirmativ, iar procentul lor reprezintă o creștere semnificativă faţă de anul 2010. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru?

Să ne uităm mai atent la statistici. Ele au fost publicate de un institut cu reputaţie, Pew Research Center, care efectuează regulat astfel de sondaje. Rezultatele de anul acesta au arătat o creștere cu 6 procente a numărului celor care vor ca bisericile şi locaşurile de cult să participe la dezbaterile politice.

În același timp, studiul a relevat că 48% dintre americani consideră că biserica ar trebui să rămână în afara politicii. Direcţia o dau republicanii, care susţin în proporţie de 59% un rol sporit al religiei în politică, faţă de 48%, în 2010. În schimb, în rândul democraţilor cifra a rămas aproape stabilă.

Tot mai puţini americani (63%, faţă de 70% în 2013) se opun ideii ca bisericile să facă apel oficial la votul pentru candidaţi în alegeri.

În probleme controversate

Jumătate dintre americani consideră că homosexualitatea este un păcat, faţă de 45% în luna mai 2013. Mai mult, 47% dintre adulţii intervievaţi spun că furnizorii de servicii au dreptul să refuze servirea persoanelor homosexuale, dacă fac lucrul acesta din motive religioase.

Americanii continuă așadar să marcheze scoruri înalte în ceea ce privește opoziţia faţă de separarea religiei de stat. Peste 37% dintre americani cred că SUA au mers prea departe cu ţinerea religiei departe de politică, în timp ce 29% au o opinie contrară, arăta un sondaj din 2013.

Circa 34% dintre adulţi sunt în favoarea stabilirii creştinismului ca religie oficială în SUA, în timp ce procentul celor care se opun este de 47%.

Analiştii explică procentul ridicat al susţinerii introducerii unei religii oficiale prin lipsa de satisfacţie a americanilor în privinţa separării religiei de stat.

Aceasta este situaţia în contextul în care peste trei sferturi dintre americani (77%) sunt de părere că religia își pierde treptat influenţa în viaţa creștinilor. Evaluarea de faţă este cea mai pesimistă, din 1970 până în prezent, cu privire la impactul pe care îl mai are religia, potrivit unui sondaj de opinie Gallup.

Credinţa, un bun naţional

Aproape 75% dintre americani cred că societatea ar avea foarte mult de câştigat de pe urma vieţii religioase a credincioșilor practicanţi.

Procentele sunt asemănătoare cu cele din ultimii ani, dar prăpastia dintre cei care cred că religia este importantă şi cei care cred că nu este s-a adâncit.

Înainte de a concluziona că americanii devin tot mai religioși este util să ne uităm la un fenomen specific Statelor Unite, care a început să se manifeste mai pregnant în ultimul deceniu: coabitarea religiei cu secularismul în spaţiul public.

Un parteneriat specific

„Ce se întâmplă acum e faptul că secularismul şi religiozitatea ferventă cresc împreună. Iar ceea ce dispare este acea clasă de mijloc a celor care merg la sinagogă, la moschee sau la biserică pentru că asta se aşteaptă de la ei”, susţine Tim Keller, pastor al megabisericii Redeemer Presbyterian, din New York.

Keller crede că biserica şi-a pierdut din influenţă în societate fie din cauza faptului că anumite confesiuni sunt mult prea apropiate de anumite moduri de a face politică, fie din cauza unor scandaluri, cum este scandalul abuzurilor sexuale care a lovit Biserica Catolică. „Personal, eu cred că biserica ar trebui să fie mai puţin preocupată de politică şi mai mult de slujire”, a declarat Keller.