Indonezia a executat opt traficanţi de droguri

506

În pofida apelurilor internaţionale, autorităţile indoneziene au executat marţi opt deţinuţi arestaţi pentru trafic de droguri. Între aceștia, unul singur era indonezian.

Australia, Uniunea Europeană şi Franţa ceruseră anularea execuţiilor, avertizând cu măsuri diplomatice. Apelurile internaţionale vizau vicii de procedură în desfășurarea proceselor celor acuzaţi de implicare în traficul cu stupefiante.

Execuţiile au avut loc însă miercuri dimineaţă, în cadrul închisorii Besi, din insula Nusakambangan. Printre cei uciși se numără trei nigerieni, doi australieni, un brazilian și un indonezian.

O femeie filipineză s-a aflat și ea pe lista de așteptare, însă a fost salvată în ultimul moment de mărturia unui bărbat care s-a prezentat la poliţie și a declarat că el este de vină pentru racolarea ei într-o reţea de trafic. Potrivit unui purtător de cuvânt al procurorului general, execuţia lui Mary Jane Fiesta Veloso, femeia filipineză respectivă, a fost amânată la rugămintea președintelui filipinez.

Rudele traficanţilor pedepsiţi cu moartea au avut răgaz câteva clipe ca să își ia „adio“, sora unuia dintre australieni pierzându-și cunoștinţa în timpul acestei ultime întâlniri.

Potrivit autorităţilor din Indonezia, circa 33 de persoane mor zilnic în ţară din cauza consumului de droguri, indică BBC. Indonezia are una dintre cele mai dure legi antidrog din lume. În 2013, a ridicat moratoriul pus asupra execuţiilor în urmă cu patru ani.

Foto: YouTube