Descoperire revoluţionară în cazul bolii Alzheimer

790

Experţi de la Universitatea Cambridge și din Suedia au conceput un nou mod de a elimina particulele toxice care distrug celulele sănătoase ale creierului, în boala Alzheimer, cel mai comun tip de demenţă. În urma descoperirii, care este apreciată ca o premieră mondială, cercetătorii speră ca până în 2020 să creeze noi medicamente pentru vindecarea acestei afecţiuni cerebrale.

Au fost efectuate aproximativ 400 de studii clinice pentru boala Alzheimer, dar niciunul dintre ele nu a vizat în mod specific agenţii patogeni care o provoacă.

„Până de curând, oamenii de știinţă nu au putut stabili cauza exactă, așa că nu aveam o ţintă. Dat fiind faptul că agenţii patogeni au fost identificaţi acum ca niște depozite de mici proteine cunoscute sub denumirea de oligomeri, am reușit să concepem o strategie care contribuie la realizarea de medicamente împotriva acestor particule toxice”, a subliniat profesorul de chimie Michele Vendruscolo, din cadrul Universităţii Cambridge și autorul principal al lucrării, în concluziile publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Un creier sănătos are un sistem de control al calităţii care elimină orice cantitate excesivă de proteine. Deși proteinele sunt în mod normal responsabile de procese celulare importante, odată cu înaintarea în vârstă, creierul devine mai puţin capabil să elimine depozitele periculoase de proteine. Așadar, atunci când oamenii au boala Alzheimer aceste proteine suferă anomalii, devin rugoase, formează conglomerate și ucid celulele nervoase sănătoase. De-a lungul timpului, creierul se micșorează substanţial, iar distrugerea celulelor cauzează pierderea memoriei, schimbări de personalitate și probleme care duc la incapacitatea ducerii la bun sfârșit a activităţilor zilnice.

Având în vedere costurile fizice, emoţionale și financiare pe care le provoacă boala Alzheimer, medicamente care să prevină și să vindece boala ar constitui, în mod evident, un avantaj masiv, sunt de părere oamenii de știinţă. Cu toate acestea, Dean Burnett, doctor în neuroștiinţe, este sceptic cu privire la crearea unui medicament care să contribuie la vindecarea bolii. El susţine că utilizarea termenului „vindecare” este discutabilă. Așadar, chiar dacă medicamentul funcţionează în proporţie de 100%, cum se speră, afectarea creierului cauzată de boala Alzheimer, dar și de alte boli similare care diminuează activitatea cerebrală este destul de severă. Iar creierul uman, în special dacă vorbim despre o persoană de vârsta a treia, are o capacitate limitată de „reparare” în astfel de circumstanţe. Creierul uman funcţionează datorită reţelelor și conexiunilor complexe și specifice între diferitele zone, acestea fiind rezultatul unei vieţi de dezvoltare și experienţă. Alzheimer afectează neuronii pe scară largă și, în timp ce un posibil medicament ar opri procesul deteriorării și ar împiedica înrăutăţirea bolii, totuși nu va însemna automat că lucrurile se vor îmbunătăţi, susţine Burnett.

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au arătat că prevalenţa bolii Alzheimer și a altor afecţiuni asociate demenţei (ADRD) va crește până în 2060 cu aproximativ 178% în rândul americanilor cu vârsta de peste 65 de ani. Hispanicii și afro-americani vor înregistra cele mai rapide rate de creștere a bolii. Prevalenţa ADRD la pacienţii afro-americani este cu 64% mai mare decât la caucazieni, susţin experţii. Și hispanicii sunt mai susceptibili de a avea ADRD decât albii non-hispanici. Afro-americanii au cea mai mare prevalenţă a ADRD.

În Marea Britanie, demenţa se află în topul primelor 10 cauze ale decesului, fără un tratament pentru a preveni, vindeca sau încetini progresia acesteia. Potrivit Asociaţiei Alzheimer, boala Alzheimer (AD) este a șasea cauză principală de deces în Statele Unite și a cincea cauză principală de deces la adulţii cu vârsta de 65 de ani și peste.

În România, 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu Alzheimer, iar în Europa sunt înregistrate anual între 14.000 și 15.000 de persoane care suferă de această maladie, date care sugerează o creştere dramatică a incidenţei acestei boli.

Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului ce apare preponderent la persoane de vârsta a treia, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament. Primele modificări în creierul bolnavilor de Alzheimer apar cu 15 – 20 de ani mai devreme, fără a-i afecta însă comportamentul.