Românii pot face cumpărături online din UE fără restricţii
Potrivit noului regulament al Comisiei Europene, începând cu data de 3 decembrie geoblocarea nejustificată din mediul online este eliminată în toată Uniunea Europeană, și implicit în România. Astfel, „consumatorii online nu vor mai fi discriminaţi din cauza reședinţei sau a naţionalităţii”, ceea ce reprezintă un pas important pentru consolidarea pieţei unice digitale, se arată în comunicatul Comisiei Europene. Geoblocarea era o practică discriminatorie din mediul online, prin care era îngrădit accesul cetăţenilor unui stat membru UE la anumite servicii sau produse.
Tornade violente în statul Illinois
În urma unei serii de 22 de tornade violente care au avut loc în statul Illinois, Statele Unite, cel puţin 30 de oameni au fost răniţi, copaci au fost puși la pământ și mai multe case au fost afectate. Fenomenul i-a luat prin surprindere și pe meteorologi, care nu au apucat să emită vreo avertizare. Potrivit experţilor, fenomenul este unul dintre cele mai violente care a afectat statul Illinois în ultima perioadă.
Qatar se retrage din OPEC
Potrivit anunţului de luni al ministrului energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, începând cu 1 ianuarie 2019 ţara sa se va retrage din Organizaţia Tărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), pentru a se concentra pe producţia de gaze. În prezent, ţara are cele mai mici producţii de ţiţei din OPEC și este unul dintre aliaţii importanţi ai Statelor Unite din Orientul Mijlociu. Analiștii au caracterizat decizia ca fiind una „șocantă”, Qatarul fiind prima ţară din Orientul Mijlociu care părăsește organizaţia. Ministrul energiei a dat asigurări că va participa totuşi la reuniunea OPEC de la Viena.
Rusia și China spionează NATO și UE
Potrivit unui raport al unei agenţii de spionaj din Cehia, Rusia și China sunt angajate în conflicte hibride împotriva NATO și a Uniunii Europene cu scopul de a le submina autoritatea. Astfel, cele două ţări folosesc spioni cu acoperire diplomatică și oameni de afaceri sau diplomaţi pentru a aduna informaţii, a declarat luni serviciul secret ceh. În plus, China și-ar fi sporit eforturile de a obţine cât mai multe informaţii tehnice și știinţifice. „Interesele chineze s-au concentrat în special pe sectoare economice strategice, cum ar fi energia, telecomunicaţiile, finanţele, logistica, asistenţa medicală și tehnologia înaltă”, se arată în raport.
Omul care a vrut să își schimbe vârsta din acte
O instanţă de judecată din Arnhem, Olanda, a respins cererea unui bărbat de a-și modifica legal vârsta, în minus cu 20 de ani. Luna trecută, Emile Ratelband a solicitat dreptul de a-și modifica data nașterii, motivând faptul că vârsta oficială nu reflectă starea sa emoţională și îl împiedică să își găsească un loc de muncă și un partener de viaţă. Bărbatul, care are 69 de ani, a susţinut că cererea sa este în concordanţă cu alte forme de transformare personală acceptate în întreaga lume, cum ar fi dreptul de schimbare a numelui sau a sexului.
Instanţa și-a făcut publică poziţia în acest caz astfel: „Domnul Ratelband este liber să se simtă cu 20 de ani mai tânăr decât vârsta lui reală și să acţioneze în consecinţă. Dar modificarea datei de naștere ar duce la dispariţia a 20 de ani de înregistrări în registrul nașterilor, deceselor, căsătoriilor și parteneriatelor înregistrate. Aceasta ar avea o varietate de implicaţii juridice și sociale nedorite.”
Cercetătorul care a modificat genetic embrioni umani a dispărut
He Jiankui, omul de știinţă din China care anunţase nașterea primilor copii modificaţi genetic din lume, a fost dat dispărut. Miercuri seara, acesta și-a prezentat cercetările în cadrul summitului „Editarea genomului uman”, de la Hong Kong. A urmat o reacţie virulentă din partea comunităţii știinţifice, iar guvernul chinez a interzis continuarea cercetării. Se pare că în weekend reprezentanţi ai Southern University of Science and Technology (SUSTC), locul unde lucra cercetătorul, l-ar fi chemat pe acesta înapoi în Shenzhen, China. În urma dispariţiei cercetătorului, oficiali ai universităţii au declarat că nu au informaţii despre unde s-ar afla.
Alimentele care ajută la combaterea depresiei
Există dovezi că lipsa nutrienţilor cheie, inclusiv a acizilor grași omega-3, a vitaminei B, a zincului, magneziului și a vitaminei D, cauzează stări depresive. Potrivit experţilor, modificarea alimentaţiei ar putea contribui la lupta împotriva simptomelor depresiei, cum ar fi stima de sine scăzută, anxietatea, relaţiile interumane precare, dar și a sinuciderii. Potrivit cercetătorilor, legumele cu frunze, legumele crucifere, stridiile și organele animale sunt în topul alimentelor care contribuie la combaterea depresiei.
Un antibiotic deja existent ar putea combate boala Alzheimer
Potrivit unui studiu din noiembrie 2018 realizat de cercetători de la Scripps Research, minociclina, un antibiotic deja cunoscut și utilizat pentru tratarea infecţiilor, poate fi administrat pentru tratarea unor boli neurodegenerative. Experţii lucrează la optimizarea acestui medicament, care are potenţial în tratarea bolilor precum Alzheimer și Parkinson.
Ce cred nemţii că serbăm în Anul Centenarului
Postul naţional german de televiziune, ZDF, a dat publicităţii o știre despre Ziua Naţională a României, preluată de la Agenţia Germană de Presă, în care se menţiona că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părţi a Ungariei. Reacţia Ambasadei României la Berlin nu a întârziat să apară, reprezentanţii solicitând ferm corectarea informaţiilor eronate.
Probioticele administrate în tratament cu antibiotic nu sunt eficiente
„De-a lungul timpului s-a crezut că efectele negative ale antibioticelor asupra florei intestinale sunt atenuate prin administrarea de probiotice atât în timpul, cât și după tratamentul cu antibiotice. Nu există cu adevărat nicio dovadă știinţifică solidă că acest lucru ar fi benefic”, a declarat dr. Emeran A. Mayer, director al Centrului pentru Neurobiologia Stresului și Rezilienţei, din Statele Unite. Cercetătorii de la Institutul de Știinţă Weizmann, din Israel, în colaborare cu alte instituţii, au descoperit că, în loc să ajute, administrarea probioticelor ar putea întârzia revenirea la normal a microbiotei intestinale după tratamentele cu antibiotice.