Indonezia: proteste masive împotriva unui guvernator creștin

388

Zeci de mii de musulmani s-au adunat la Jakarta pentru a cere arestarea guvernatorului capitalei. Inculpat pentru blasfemie, guvernatorul a trebuit să facă faţă unei ample manifestaţii desfășurate la apelul organizaţiilor islamiste, radicale.

Traficul din Jakarta a fost oprit de miile de manifestanţi care au umplut câteva dintre arterele capitalei indoneziene. „Noi suntem Indonezia”, se putea citi pe inscripţiile manifestanţilor, care purtau cu ei un imens steag în culorile alb și roșu. Guvernatorul Jakartei, Basuki Thahaja Purnama, supranumit Ahok, a generat nemulţumiri în cea mai populată ţară musulmană din lume, în care populaţia creștină nu depășește mai mult de 9 procente, după poziţia sa controversată asupra islamului, cu ocazia campaniei pentru realegerea sa în 2017, scrie Al-jazeera.

Ahok a declarat că interpretarea dată de unii teologi musulmani unui verset al Coranului este greșită. Este vorba de ideea conform căreia un musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman (Ahok fiind creștin). Polemicile provocate de declaraţiile sale nu au putut fi stinse nici măcar atunci când guvernatorul și-a cerut scuze. În consecinţă, în cursul lunii noiembrie a fost acuzat de grupările radicale că a comis o blasfemie.

„Tot ce vrem este justiţie, iar prin justiţie vreau să spun arestarea lui Ahok”, au solicitat manifestanţii. La scurt timp după declaraţia guvernatorului, protestatarii au recurs la o primă manifestaţie, soldată cu violenţe de stradă. Atunci, câteva sute de persoane au fost rănite. Președintele indonezian, Joko Widodo, a lăsat să se înţeleagă că valul de proteste a fost coordonat din umbră în cadrul campaniei electorale, susţinând că „responsabili politici” au fost în spatele evenimentelor.

Indiferent cine a orchestrat protestele, ele par să aibă efectul scontat. Dacă guvernatorul creștin al Jakartei își devansa în mare măsură concurenţii în sondaje înaintea acestei inflamări a opiniei publice, cota sa de popularitate a scăzut semnificativ și se găsește pe poziţia a doua în ultimele sondaje.