Libertatea presei se întoarce 10 ani în timp

430

Pe 20 iulie 2013, în subsolul redacţiei The Guardian, din King Cross, Londra, trei editori au trebuit să distrugă cardurile de memorie și hard disk-urile pe care erau stocate fișierele primite de la Edward Snowden, sub supravegherea personalului de la agenţia britanică de inteligenţă, GCHQ. Previzibil, 2013 este anul în care libertatea presei coboară la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, conform Freedom House.

Doar acum doi ani ne bucuram că libertatea presei a câștigat teren preţios, 2012 fiind primul an din 2004 încoace în care libertatea presei nu a suferit niciun declin, la nivel global, conform aceluiași sondaj, realizat anual de Freedom House.

În 2012, din 197 de ţări, 66 erau considerate „libere”, 72 „parţial libere”, iar restul de 59 erau în continuare sub limitele impuse de stat libertăţii mass-media. Anul acesta clasamentul arată 63 de ţări „libere”, 68 „parţial libere”, în timp ce 66 încă nu sunt libere faţă de controlul statului. Ţările cu cele mai proaste scoruri rămân în continuare: Belarus, Cuba, Guineea Ecuatorială, Iran, Coreea de Nord, Turkmenistan și Uzbekistan.

Chiar și în 2012, când, per total, nivelul libertăţii presei crescuse vertiginos, Statele Unite înregistrau un declin, din cauza brutalităţii cu care au fost trataţi de către poliţie jurnaliştii care s-au ocupat de protestele Occupy Wall Street.

Îngrijorător este faptul că „cea mai democratică” ţară a lumii înregistrează în continuare scăderi pe acest front. Raportul notează că pentru jurnaliștii americani condiţiile au continuat să se deterioreze din cauza încercărilor guvernului de a descuraja reportajele pe probleme de securitate naţională.

Regiunile Asia-Pacific, Eurasia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt cele în care majoritatea populaţiei a avut accesul blocat la informaţie liberă în 2013. China continuă să lupte împotriva libertăţii de exprimare, mai ales pe microbloguri, dar pune presiune și asupra jurnaliștilor străini.

Libertatea presei s-a deteriorat și în Hong Kong, Sri Lanka, Thailanda și alte ţări din Pacific. Rusia a înregistrat o scădere după ce agenţia de știri Ria Novosti a fost închisă și guvernul a impus limite discursului online. Ucraina a fost trecută la ţările fără libertate din cauza atacurilor asupra jurnaliștilor care au acoperit mediatic evenimentele de pe Maidan.

Europa este în continuare regiunea care se bucură de cel mai înalt nivel al libertăţii presei, dar chiar și aici s-au înregistrat scăderi, în principal din cauza Turciei, a Greciei și a Regatului Unit al Marii Britanii. Olanda, Norvegia și Suedia sunt în continuare ţările cu cele mai bune note din lume, la această categorie. România este considerată o ţară „parţial liberă”, cu un scor de 41 din 100 (cu cât scorul este mai mic, cu atât ţara se bucură de un statut mai bun).

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.