Trei vești din lumea islamică reconfirmă diversitatea spectrului sub care activează comunitatea musulmană, impunând totodată nevoia de a o disocia de extremele sale.

Duminică, gruparea Stat Islamic a făcut public un videoclip care prezenta decapitarea a 21 de egipteni creștini. Bărbaţii, care munceau în Libia, fuseseră răpiţi de militanţi, unii în luna decembrie a anului trecut, alţii în ianuarie anul acesta, în regiunea Sirte (estul Libiei), acolo unde gruparea islamistă deţine controlul.

21 de creștini executaţi de SI

Videoclipul îi arată pe cei 21 de bărbaţi purtând salopete portocalii și aliniaţi, în genunchi. În spatele fiecărui captiv stă un islamist îmbrăcat în negru, un tablou macabru devenit emblematic pentru gruparea sângeroasă. Filmarea lasă să se înţeleagă că bărbaţii fuseseră răpiţi din motive religioase. Islamiștii se refereau la ostatici prin cuvintele „oamenii crucii, urmași ai bisericii egiptene celei ostile”.

Oroarea a fost prezentată ca o răzbunare faţă de Biserica Coptă din Egipt, deși credincioșii acesteia reprezintă aproximativ 10% din populaţia ţării şi sunt supuşi unor ample discriminări şi persecuţii, relatează BBC.

Vestea decapitării celor 21 a scandalizat Egiptul. Unele dintre rudele celor decedaţi au leșinat atunci când au fost informate cu privire la soarta lor. Mai mulţi creștini copţi au ieșit în stradă protestând și cerând guvernului egiptean să ia măsuri faţă de tragicul eveniment.

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a condamnat, la televiziunea publică, actele acestor „ucigași inumani și lipsiţi de scrupule”. Apoi, la doar câteva ore de la publicarea clipului, Egiptul a bombardat mai multe baze aparţinând grupării Stat Islamic. „Bombardamentele şi-au atins ţintele cu precizie, iar vulturii noştri s-au întors la baze neatinşi”, se arată într-un comunicat citat de televiziunea de stat egipteană, preluat de Mediafax.

Guvernul egiptean a avertizat în repetate rânduri populaţia să evite zona Libiei, care, după înlăturarea lui Muammad Gaddafi, a rămas practic fără guvernare, fiind prinsă între voinţa liderilor de la Tripoli și a celor de la Tobruk. În tot acest timp, miliţiile islamiste își fac de cap, iar imigranţii nevoiţi să muncească în Libia cad victime intereselor lor. Vorbim de mii de oameni care ajung în fiecare an în Libia, în căutarea unui trai mai bun.

Atacuri în Copenhaga

În paralel cu acest eveniment, două atacuri petrecute la interval de câteva ore în Copenhaga au cutremurat opinia publică, mai ales prin prisma faptului că au părut să copieze atacurile extremiste din Paris. „Nu putem să spunem încă nimic concret despre motivaţii, dar analizăm posibilitatea ca el să fi fost inspirat de evenimentele care au avut loc la Paris acum câteva săptămâni”, a spus Jens Madsen, șeful serviciilor daneze de spionaj, citează BBC.

Sâmbătă, o ploaie de gloanţe a cuprins o cafenea din capitala Danemarcei, care găzduia o dezbatere privind libertatea de exprimare. La eveniment, participau ambasadorul francez în Danemarca și suedezul Lars Vilks, un caricaturist care fusese ameninţat anterior cu moartea din pricina unor ilustraţii cu profetul Mahomed. Caricaturistul era însoţit de gărzi de corp, iar organizatorii evenimentului au spus că poliţia se va ocupa de siguranţa participanţilor. Cu toate acestea, un participant a murit și alţi câţiva au fost răniţi.

Presupusul autor al atacurilor – despre care presa locală afirmă că se numeşte Omar Abdel Hamid El -Hussein – a fost împuşcat mortal de poliţie duminică dimineaţa. Între timp, apucase să mai ucidă un om, care păzea o sinagogă din nord-vestul capitalei Copenhaga.

Asociaţia Evreiască Europeană a îndemnat duminică la sporirea securităţii instituţiilor evreieşti din întreaga Europă. Poliţia suedeză a sporit luni măsurile de securitate în jurul sinagogilor şi moscheilor, ca urmare a atacurilor.

Membru al Frăţiei Musulmane, închis de guvernul iordanian

La un continent distanţă, în Iordania, guvernul a decis arestarea unui membru al Frăţiei Musulmane, din pricina declaraţiilor critice pe care acesta le făcuse la adresa Emiratelor Arabe Unite. Zaki Bani Rushaid a fost condamnat pentru deteriorarea relaţiilor Iordaniei cu altă ţară. Condamnarea lui este prima din ultimii ani în dreptul unui lider de opoziţie din Iordania.

Rushaid a criticat Emiratele Arabe Unite, un partener financiar substanţial al Iordaniei, pentru tratamentul dur pe care l-a aplicat grupării Frăţia Musulmană. Ca vicepreședinte al Frăţiei Musulmane din Iordania, Rushaid a fost în avangarda protestelor împotriva guvernului. Simultan, Frăţia și-a consolidat popularitatea în rândul iordanienilor, devenind principala forţă de opoziţie a ţării, în ciuda faptului că filialele ei din Egipt și Arabia Saudită au fost închise.

În ultimele luni, Iordania s-a implicat în destructurarea grupărilor de sprijin pentru gruparea Stat Islamic, demarând chiar atacuri aeriene după ce executarea prin incendiere a unui pilot iordanian capturat de SI a fost filmată, iar clipul, făcut public pe internet.