Becurile economice ar putea provoca orbirea

737

Expunerea la lumina becurilor de tip LED ar putea fi responsabile de distrugerea în mod ireparabil a retinei ochiului uman, arată un studiu spaniel, citat de Daily Mail.

Studiul apărut în jurnalul Photochemistry and Photobiology a arătat faptul că radiaţiile LED-urilor avariază în mod semnificativ celulele in vitro epiteliale pigmentare retiniene.

Becurile de tip LED sunt folosite atât pentru înlocuirea becurilor tradiţionale, astfel încât să se înregistreze o economisire a resurselor de energie electrică, dar şi în producerea telefoanelor mobile, a televizoarelor sau a monitoarelor.

Şeful echipei de cercetare, Dr. Celia Sánchez-Ramos, de la Universitatea Complutense din Madrid, susţine că o expunere prelungită şi continuă la lumina LED-urilor poate provoca leziuni ale retinei. Problema devine cu atât mai gravă cu cât utilizarea dispozitivelor electronice este tot mai frecventă şi de la vârste foarte fragede, iar ochii sunt creaţi pentru a detecta lumina, nu pentru a privi direct în aceasta. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că din cele aproximativ 6.000 de ore pe an pe care le petrece un om cu ochii deschişi, o mare parte presupune expunerea la o sursă de lumină artificială.

Alte studii care s-au concentrat asupra efectelor becurilor LED au scos la iveală faptul că becurile fluorescente compacte (CFL) conţin un nivel ridicat de mercur şi emit o cantitate importantă de radiaţii ultraviolete.