Poluarea transformă peştii masculi în femele

472

Un nou studiu a relevat impactul poluării şi al substanţelor chimice asupra peştilor din estuarele Ţării Bascilor, în nordul Spaniei.

Cercetarea publicată în Cell Biology in Environmental Toxicology a găsit dovezi ale faptului că peştii masculi din estuarele din Ţara Bascilor (Spania) sunt transformaţi în femele din cauza poluării apei. Subtanţele chimice de la anticoncepţioanale şi alte produse precum pesticide, detergenţi şi altele afectează procesul de dezvoltare al peştilor şi sistemul lor reproductiv, notează lifesitenews.com.

Se pare că aceste substanţe provin de la instalaţiile de tratare a apelor sau din activităţile agricole, ale fermelor sau industriale. Autorităţile spaniole au studiat această problemă timp de 7 ani şi au observat cazuri atât de „feminizare”, cât şi de „masculinizare” a organismelor din ape.

În anul 2009, un alt studiu al Brunel University, Universities of Exeter and Reading şi Centre for Ecology & Hidrology a arătat că substanţele chimice care blochează testosteronul afectează fauna şi probabil şi fiinţele umane. Miren P. Cajaraville, coordonatoarea studiului, a subliniat că acest fenomen al disrupţiei endocrine s-a răspândit în toate estuarele şi prin urmare şi în apele altor ţări, motiv pentru care trebuie adoptate măsuri urgente în ceea ce priveşte poluarea.

Printre substanţele care poluează şi provoacă disrupţia endocrină se află produsele prezente în viaţa de zi cu zi: pesticide, pastile anticoncepţionale, parfumuri, detergenţi şi altele.