Premieră în SUA: au scăzut emisiile de CO2

44

În mod neaşteptat, autorităţile din Statele Unite au descoperit că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au scăzut emisiile de CO2. Oficialii guvernamentali cred că principalul motiv este ieftinirea gazului natural, care a făcut ca mulţi operatori de centrale să nu mai ardă cărbuni „murdari".

Mulţi cercetători în domeniu nu se aşteptau la această scădere, mai ales pentru că a rezultat dintr-o shimbare de forţe a pieţei, şi nu de pe urma unor acţiuni guvernamentale împotriva emisiilor de CO2.

Michael Mann, director al Earth System Science Center la Universitatea Penn State a declarat că renunţarea la cărbune este un motiv pentru un „optimism rezervat" privind potenţialul de soluţionare a crizei încălzirii globale. El a mai spus că rezultatele demonstrează că până la urmă „oamenii îşi urmează portofelul", şi că nimeni nu refuză să treacă pe o sursă de energie mai ieftină şi mai curată.

În raportul din această lună, Departamentul de Energie al Statelor Unite a declarat că emisiile de CO2 au coborât la nivelul din 1992. Experţii în domeniu contactaţi de AP cred că această schimbare ar putea avea un impact pe termen lung asupra politicilor energetice ale ţării.

O „frenezie" de forare după gaz natural în Texas, Arkansas şi Louisiana a cauzat ca preţul la gaz natural să scadă de la 8 dolari pe unitate, la 3 dolari, în ultimii patru ani. Ca urmare, utilităţile se sprijină mai mult ca niciodată pe centrale de acest tip. În 2005, jumătate din electricitatea generată în SUA era produsă pe bază de cărbuni, dar acum a scăzut la 34%, cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani.

Cu toate astea, experţii avertizează că deşi gazul natural arde „mai curat" decât cărbunele, nu este o soluţie pe termen lung pentru scăderea emisiilor de CO2, pentru că la rândul lui emite dioxid de carbon şi procesul de forare are alte consecinţe negative asupra mediului înconjurător, care încă nu sunt pe deplin înţelese.