Cum ar putea câteva miliarde de copaci să salveze planeta

401

Un program mondial de plantare de copaci ar putea elimina până la două treimi din emisiile de carbon generate de activitatea umană – un rezultat considerat „uluitor” de către cercetătorii de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie, din Zürich, care au efectuat un studiu în domeniu.

S-a spus, în repetate rânduri, că nu există soluţii simple la încălzirea globală și, în general, la daunele pe care omul le-a produs planetei în ultimele decenii.

O diagramă realizată de profesorii Stephen Pacala și Robert Socolow, de la Universitatea Princeton, cuprindea 15 soluţii, dintre care minimum 8 obligatorii de respectat pentru a ne menţine sub nivelul dublării concentraţiei de dioxid de carbon. Însă niciuna nu este ușor realizabilă, de la cea care viza amplificarea de 80 de ori a cantităţii de energie eoliană la cea care urmărea reducerea la jumătate a kilometrilor parcurși anual de cele 2 miliarde de mașini de pe glob.

Studiul cercetătorilor elveţieni arată că există o soluţie la îndemână la problema emisiilor de carbon, care nu presupune costuri financiare foarte mari, dar care are nevoie de decenii bune pentru a-și face simţite efectele.

„Acest nou studiu cantitativ arată că restaurarea [pădurilor] nu este doar o soluţie pentru schimbarea climatică, ci se află în fruntea acestora. Ceea ce mă uimește este amploarea. Am crezut că restaurarea se va afla în top 10, însă este cu mult mai puternică decât toate celelalte soluţii propuse”, a afirmat profesorul Tom Crowther, coordonatorul studiului, de la Universitatea elveţiană ETH Zürich.

Potrivit studiului, mai multe miliarde de copaci plantaţi, care să se adauge celor existenţi, ar putea rezolva problema absorbţiei și stocării emisiilor de carbon care generează încălzirea globală, fiind nevoie de 50-100 de ani până când pădurile noi plantate să poată absorbi 200 de miliarde de tone de carbon.

Cercetătorii au descoperit că planeta are 9 miliarde de kilometri pătraţi de teren care ar putea fi împădurit, Rusia deţinând cel mai mult spaţiu care ar putea fi folosit în acest scop (1,5 milioane de kilometri pătraţi), urmată de Statele Unite (1 milion de kilometri pătraţi) și de Canada, cu 784.000 de kilometri pătraţi.

Preţul plantării unui trilion de copaci ar ajunge la 300 de miliarde de dolari, a calculat profesorul Crowther, care subliniază că, deși suma nu este deloc neglijabilă, ea reprezintă cea mai ieftină soluţie propusă până acum și că banii ar putea veni de la filantropi miliardari, dar, cel mai probabil, stimulentele financiare acordate proprietarilor de terenuri ar putea duce la împădurirea rapidă a acestora.

„În cele din urmă, avem o evaluare a unei autorităţi legată de cât teren am putea împăduri fără a afecta producţia de alimente sau zonele de locuit. Acesta este un model extrem de important pentru guverne și sectorul privat”, a afirmat Christiana Figueres, specialistă în schimbări climatice recunoscută la nivel mondial.

Cercetări anterioare au estimat că planeta deţine aproximativ 3 trilioane de copaci în prezent, iar unii specialiști sunt de părere că studiul elveţian supraestimează cantitatea de carbon pe care o stochează copacii. Amintind de scenariile trasate de raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), profesorul Simon Lewis, de la University College din Londra, a atras atenţia că ar putea dura sute de ani până ce noile plantaţii ar atinge cote maxime de stocare a carbonului.