2012, anul recordurilor climatice

192

Anul 2012 a fost un an de recorduri climatice, an în care s-au înregistrat temperaturi neobişnuite, topirea accelerată a gheţii şi creşterea nivelului mării, printre altele, potrivit unui nou raport prezentat de către National Oceanic and Atmospheric Administration, ieri, 6 august.

Anul 2012 a fost unul dintre cei 10 cei mai călduroşi ani de la 1880 până în prezent. Termometrul a înregistrat temperaturi cu 0,14-0,17 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în perioada 1981-2013.

Locul unde creşterea temperaturilor este din ce în ce mai vizibilă este în Antarctica, unde topirea gheţii într-un ritm din ce în ce mai accelerat denotă faptul că temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate. Temperatura permafrostului a crescut şi ea, făcând ca aceste noi recorduri să nu mai fie anomalii sau excepţii, ci doar situaţii normale în circumstanţele actuale, notează livescience.com.

Una dintre cele mai mari schimbări climatice ale anului 2012 a fost dezgheţarea gheţii din Groenlanda şi a gheţarilor de pe întreaga planetă. Calota glaciară a înregistrat o topire record în iulie 2012, în timp ce 97% din suprafaţa de gheaţă a dat semne de topire. Acestea contribuie la creşterea nivelului mării, care anul trecut a înregistrat o creştere de 35 mm.

Printre recordurile anului 2012 se află şi creşterea emisiilor de gaz de seră, cu concentraţii de dioxid de carbon şi alte gaze de 392,7 părţi/milion. Acest nivel, considerat periculos de către oamenii de ştiinţă, ar putea marca începutul unui punct fără întoarcere în încălzirea globală.

Acest raport include date din lumea întreagă, a fost analizat de către 380 de oameni de ştiinţă din 52 de ţări şi poate fi accesat online.