Record la emisiile de CO2 din sectorul energetic

134

Aproximativ 31,6 miliarde de tone de dioxid de carbon au rezultat anul trecut prin activitatea din sectorul energetic, atingând un nou record, informează Agenţia Internaţioanlă pentru Energie (IEA), citată de Huffington Post.

Ţara cu cel mai mare nivel de poluare este China, unde nivelul de emisii a crescut cu 3,8 procente faţă de anul 2011. Însă această creştere este cea mai mică în raport cu ultimii 10 ani, datorită investiţiilor în energia regenerabilă şi pentru sporirea eficienţei energetice.

Statele Unite au înregistrat o scădere a emisiilor cu până la 200 de milioane de tone, graţie schimbării modului de generare a energiei, de la cărbune la gaze. Şi în Europa s-au înregistrat scăderi ale emisiilor, cu aproximativ 50 de milioane de tone, arată raportul anual World Energy Outlook al IEA, prezentat luni.

Cu toate acestea, ţările în curs de dezvoltare sunt responsabile de peste jumătate din totalul emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic. Procentul emisiilor a crescut de la 45% în anul 2000, la 60% în prezent.

Creşterea eficienţei energetice în industria construcţiilor şi transporturilor, utilizarea limitată a centralelor electrice pe bază de cărbune, eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibilii fosili şi înjumătăţirea scurgerilor de gaz metan din industria gazelor şi din cea petrolieră ar putea produce rezultate notabile în reducerea emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2020, arată acelaşi raport.

IEA mai notează că două treimi din totalul emisiilor de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră provin din sectorul energetic. Aceste emisii sunt extrem de periculoase, alimentând schimbările de climă la nivel global.