Cel mai recent raport ONU arată faptul că încălzirea globală are un efect negativ asupra agriculturii la nivel global, iar aceasta duce la creșterea numărului de persoane care au probleme în a-și asigura alimentaţia de bază.
Numărul de oameni care sunt consideraţi subnutriţi a crescut de la 815 milioane, în 2016, la 821 de milioane, în 2017, ceea ce înseamnă că 1 persoană din 9 nu se poate alimenta corespunzător. Aceste numere periclitează ţinta stabilită de ONU de a eradica foametea în lume până în 2030. Totodată, în 2017 s-a remarcat limitarea progresului pe mai multe fronturi, cum ar fi obezitatea la adulţi și malnutriţia la copii.
„De trei ani foametea e în creștere și ne întoarcem la nivelul de acum un deceniu”, au spus reprezentanţii ONU. Situaţia se înrăutăţește îndeosebi în America de Sud și în cele mai multe regiuni din Africa. În Africa Subsahariană, numărul persoanelor subnutrite a crescut de la 181 de milioane, în 2010, la 222 de milioane, în 2016, și la 236 de milioane, în 2017.
Efectele variabilităţii climei asupra tiparelor de ploaie și sezoanelor de creștere a recoltei, împreună cu fenomenele meteo extreme, precum inundaţii și incendii servere, sunt printre factorii-cheie care contribuie la creșterea foametei, alături de conflictele interne și crizele economice. Schimbările climatice subminează producţia de grâu, orez și porumb în regiunile temperate și tropicale, un trend care este de așteptat să se înrăutăţească pe măsură ce temperaturile tind spre extreme.
În condiţiile în care seceta a afectat recolta de grâu și din nordul Europei, ţara noastră a înregistrat pentru al doilea an consecutiv o producţie de peste 10 milioane de tone de grâu. România este al treilea cel mai mare exportator de grâu din Europa, după Germania.
Producţii scăzute înseamnă și că preţurile la alimente cresc, ceea ce vulnerabilizează și mai mult familiile cu venituri mici. Oricum, numărul persoanelor subnutrite tinde să fie mai mare în ţările expuse extremelor climatice, precum India, Pakistan, Bangladesh, Kuweit, majoritatea Africii și insulele din vecinătatea Statelor Unite.
Și un raport al Băncii Mondiale indică spre Africa Subsahariană, Asia de Sud și America Latină drept „puncte fierbinţi” marcate de schimbări climatice majore. În aceste regiuni se află 55% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare. În Africa Subsahariană, 86 de milioane de persoane e de așteptat să fie strămutate intern până în anul 2050; în Asia de Sud, aproximativ 40 de milioane de persoane, iar în America Latină, 17 milioane de oameni se preconizează că vor fi mutaţi până în 2050 de foamete, lipsa apei și inundaţii.
În martie 2017, 110 persoane, majoritatea femei și copii, au murit în doar două zile în nordul și sud-vestul Somaliei din cauza foametei și a bolilor. În zonă nu mai plouase de trei ani, oamenii pierduseră 65% din totalul animalelor pe care le creșteau ca sursă de venit, ceea ce a forţat 400 de familii să migreze spre orașe și drumuri principale pentru a găsi surse alternative de mâncare și apă. „Foametea este făcută de om”, declara atunci Joyce Luma, oficial ONU.