Vizită istorică: primul papă în Congresul SUA

5374

Pentru prima dată în istorie, un papă va vorbi în Congresul american. Este, desigur, vorba despre papa Francisc, despre care președintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a anunţat că a confirmat vizita, pe care o va efectua în luna septembrie, la Washington.

Papa își va susţine discursul pe 24 septembrie, într-o ședinţă comună a Congresului. Evenimentul face parte dintr-o vizită mai amplă, care va include o deplasare la New York și una la Philadelphia. Aceasta este prima călătorie a papei Francisc în Statele Unite în calitate de pontif.

Boehner i-a trimis o invitaţie deschisă actualului suveran pontif în luna martie a anului trecut, motivând că primul papă ales din America Latină „a inspirat milioane de americani”.

Un sfert dintre cetăţenii SUA sunt catolici, adică aproximativ 78 de milioane de persoane, număr ce rămâne constant de câteva decenii bune. Din 1972 până în 2010 însă, numărul protestanţilor nu s-a oprit din scădere, de la 62% la 51%, pentru ca, în 2012, să ajungă chiar la 48%. Diferenţa este aproape egală cu numărul neafiliaţilor religios, care au crescut de la 7%, în 1972, la 18%, în 2010, și până la 20%, în 2012.

Un sondaj efectuat în urmă cu un an arăta că, dintre catolicii americani, 53% au o părere bună, 36% au o părere foarte bună, în timp ce doar 4 procente au o părere negativă despre Francisc.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.