Conturul unei fumigene de presă: „Iisus nu a existat”

1472

Există și alte dovezi ale existenţei lui Iisus Christos, în afară de cele din Biblie? Această întrebare revine ciclic în atenţia publică, lucru care s-a întâmplat și săptămâna trecută, când un cercetător și-a anunţat convingerea că nu există dovezi extrabiblice care să confirme faptul că Iisus Christos chiar a trăit.

Pornind de la tabloidul britanic Daily Mail, presa românească a preluat informaţia potrivit căreia un cercetător, Michael Paulkovich, a analizat 126 de texte istorice şi a ajuns la concluzia că Iisus din Nazaret este un „personaj mitologic”, care „nu a existat niciodată”.

Idei vechi în haine noi

Știrea din Daily Mail nu este însă o știre în adevăratul sens al cuvântului, pentru că informaţia pe care o transmite nu este nouă, ci preluată, la rândul ei, de pe site-ul jesusneverexisted.com, unde Michael Paulkovich, care nu este cercetător și nici scriitor, construiește o argumentaţie mai degrabă sarcastică decât știinţifică, convins fiind că Iisus nu este un personaj istoric real. Site-ul reda în luna iulie anul acesta o introducere pe care Paulkovich o face la cartea sa No Meek Messiah (Nici vorbă de Mesia umil).

Toate declaraţiile lui Paulkovich sunt preluate din această introducere, inclusiv cea în care scriitorul se arată surprins că o ficţiune, un om inventat de oameni pentru a avea la ce să se închine, a reușit să capete o faimă mondială timp de două milenii, neîntrerupt.

Unul dintre argumentele subliniate pe site sună astfel: „Iisus a crezut în arca lui Noe, în Adam și Eva, în [istoria lui] Iona, care a trăit în pântecele unei balene, și în [istoria] soţiei lui Lot, care s-a transformat în sare. Iisus credea că «diavolii» provoacă boli. (…) A fost Iisus mai isteţ decât un elev de clasa a V-a?”

Autorul continuă citând o serie de antici contemporani cu Iisus sau care au trăit la scurt timp după Iisus și care ar fi fost de așteptat să menţioneze în scrierile lor numele fondatorului creștinismului.

Opiniile lui Paulkovich, exprimate într-un limbaj care contrastează cu pretenţia sa academică, nu produc însă suficiente dovezi pentru ipotezele pe care le lansează. De pildă, ajungând la scrierile istoricului Josephus Flavius, care conţin referiri istorice directe la Iisus, Paulkovich le cataloghează drept adăugiri false ale celor care au editat ulterior lucrările lui.

O falsă controversă

Istoricitatea lui Iisus Christos este, în general, un caz clasat în rândul cercetătorilor, atât dintre teologi, cât și dintre istorici, fiindcă cele trei tipuri de documente verificate până la acest moment (izovare păgâne, izvoare evreiești și izvoare creștine) furnizează suficiente dovezi despre viaţa și activitatea lui Iisus.

Se recunoaște, în general, că Iisus a fost un evreu din Galileea care s-a născut între anii 7 î.e.n. şi 4 î.e.n. şi a murit între anii 30 e.n. şi 36 e.n. În privinţa implicaţiilor existenţei acestui Iisus însă, părerile sunt împărţite.

Citește și „Pledoarie pentru Cristos”: dovezi că Iisus a înviat