Cum a arătat Iisus?

1694

Imaginea familiară, prezentă în picturi, filme și televiziune, este cea a unui bărbat cu părul lung și cu barbă, cu pielea de culoare deschisă și părul șaten. Dar cât de fidelă realităţii e această imagine?

Răspunsul este că nu putem ști cu siguranţă, afirmă The Blaze, însă vice-președintele organizaţiei Crossway, Justin Taylor, afirmă pe blogul său de pe platforma creștină The Gospel Coalition că ceea ce știm sigur e că avea în jur de 30 de ani și că nu avea părul lung, conform 1 Corinteni 11:14.

Cum a arătat de fapt Isus?

E destul de probabil că Iisus a avut barbă, afirmă Taylor, în lumina culturii și tradiţiei ebraice din primul secol. Deși Biblia nu afirmă acest lucru în mod explicit, Isaia 50:6 afirmă că robului suferind, ce-L exemplifică în mod absolut pe Iisus, I se smulge barba (deși acest verset nu e citat în Noul Testament).

Profeţiile mesianice din cartea lui Isaia sugerează că înfăţișarea Lui nu avea ceva atractiv în mod deosebit (Isaia 53:2 – nu avea nici frumuseţe, nici strălucire care să ne atragă, nu era nimic în înfăţişarea Lui care să ne placă), totuşi ar fi exagerat să afirmăm că era extrem de neatractiv sau disgraţios, adaugă Taylor.

Era un evreu galilean care petrecea mult timp în aer liber, așa că tenul Lui e foarte probabil să fi fost măsliniu, precum tenul tipic din ţările mediteraneene.

În decembrie 2002, revista Popular Mechanics a scris un articol intitutulat „Adevărata faţă a lui Iisus”. Utilizând metoda „antropologiei forensice”, câţiva oameni de știinţă și arheologi s-au unit pentru a investiga modul în care e probabil să fi arătat un galilean tipic primului secol.

Citește și: Faţă în faţă cu respingerea: o luptă greu de câștigat?

Cercetătorii au obţinut mai multe cranii ale unor bărbaţi morţi în zona Ierusalimului, din perioada primului secol. Utilizând apoi tomografia computerizată, cercetătorul Richard Neave și colegii săi au determinat structura creierului unui bărbat tipic pentru acea perioadă, realizând apoi o reconstituire 3D a acestui chip (foto dreapta).

Bineînţeles, nicio reconstituire nu poate afirma cu precizie că reflectă adevărata figură a lui Iisus. Cu toate acestea, oamenii de știinţă susţin că figura prezentată de ei se apropie mai mult de realitate decât imaginea realizată de artiști și regizori.

Niciun articol afișat