Interesul pentru autoperfecţionare atinge cote incadescente la sfârșitul anului. Mulţi dintre noi medităm la noul început, ne fixăm obiective nobile, avem visuri pe care vrem să le vedem prinzând viaţă, așa că întâmpinăm noul an cu optimism. Totuși, există un lucru pe care trebuie să-l luăm în serios dacă dorim să pășim cu dreptul în noul an: exerciţiul recunoștinţei.

În teorie, știm că ar trebui să manifestăm recunoștinţă pentru tot ce avem. Dar concentrarea asupra motivelor pentru care suntem recunoscători poate părea contraintuitivă în raport cu obiectivele de dezvoltare personală, ca și cum am încerca să spunem că suntem mulţumiţi de felul în care stau deja lucrurile.

Cu toate acestea, studiile arată că simplul fapt de a așterne în scris lucrurile pentru care suntem recunoscători ne va întări voinţa. Recunoașterea beneficiilor de care ne bucurăm oferă combustibilul necesar atingerii obiectivelor dificile. Recunoștinţa nu este un mijloc de negare a datoriei noastre de a depune un efort susţinut în viitor, ci o oprire pentru a recunoaște că există deja motive foarte bune pentru a fi mulţumiţi de ceea ce suntem și de ceea ce avem.

„Eșecul de a obţine plăcere din circumstanţele actuale este un indiciu al unei probleme care probabil ne va urmări chiar dacă ne vom îndeplini cele mai mari aspiraţii ale noastre. Problema este legată de faptul că nu credem că avem suficient, de faptul că nu îndrăznim să lăsăm garda jos îndeajuns pentru a ne bucura de orice avantaj”, după cum punctează autorul unui eseu.

Practicarea recunoștinţei reduce depresia și anxietatea și ajută persoanele să se recupereze după pierderi și traume.

Să presupunem că dorim să lucrăm la sănătatea și bunăstarea noastră în noul an. În acest caz, trebuie să știm că, potrivit studiilor, persoanele recunoscătoare sunt mai fericite și mai sănătoase. Studiile arată, de asemenea, că persoanele care exersează recunoștinţa dorm mai bine, au un sistem imunitar mai puternic și o tensiune arterială mai scăzută, înregistrează niveluri reduse de stres și o stare de spirit mai bună, sunt mai productive, economisesc mai bine banii, au legături sociale mai puternice, fac alegeri alimentare mai sănătoase, sunt mai puţin tentate să amâne și mai predispuse să facă lucruri dificile, dar care le vor aduce beneficii în viitor. Cercetătorii au constatat și că practicarea recunoștinţei reduce depresia și anxietatea și ajută persoanele să se recupereze după pierderi și traume.

Practica recunoștinţei poate crea îngrijorarea că ne complacem în situaţia în care ne aflăm, așa că pare să fie în contradicţie cu ceea ce încercăm să facem sau să devenim în noul an. Informaţiile pe care le avem arată însă că mulţumirea aduce beneficii reale și ne sprijină în procesul creșterii noastre.

Putem începe să ne exprimăm recunoștinţa în fiecare zi, și, fără niciun dubiu, aceasta este o metodă foarte bună de a încheia anul într-o notă pozitivă. Putem iniţia, de asemenea, conversaţii interesante cu ceilalţi pe marginea acestui subiect. Iată câteva din întrebările pe care le putem folosi în discuţia cu interlocutorul nostru:

Care este cea mai frumoasă amintire din acest an și de ce?

Care este cea mai mare reușită obţinută în acest an?

Ce crezi că te-a ajutat în procesul dezvoltării tale de-a lungul anului?

Ce lucru greu, dar de care te bucuri, ai realizat?

A intrat o persoană nouă în viaţa ta sau ai reluat și întărit relaţia cu cineva cunoscut?

Care au fost momentele care te-au făcut să râzi sau să te simţi fericit?

Cum ţi-ai petrecut ziua de naștere? A făcut cineva un lucru care să te facă să te simţi special?

Unde ai simţit că ţi S-a desoperit Dumnezeu cel mai mult?

Ai fost într-o vacanţă sau într-o excursie? Dacă da, care a fost locul tău preferat?

Care a fost masa pe care o ţii bine minte? Ţi-a rămas în memorie datorită mâncării, companiei sau locului?

Ai fost în vreo vacanţă sau excursie și, dacă da, care a fost partea/locul tău preferat și de ce?

Care a fost cea mai amuzantă achiziţie pe care ai făcut-o?

Ţi-a spus cineva un lucru frumos anul acesta?

Care a fost momentul preferat petrecut cu copiii tăi?

Care a fost momentul de care îţi amintești cu plăcere, din cele petrecute în mijlocul familiei și prietenilor sau din cele în care ai stat cu partenerul de viaţă?

Recunoștinţa este cheia unei vieţi împlinite și a unei stări accentuate de bine. „Întoarce-te, suflete, la odihna ta, căci Domnul ţi-a făcut bine” (Psalmul 116:7). Psalmistul observă că, pentru a avea liniște în suflet, trebuie să fii capabil să vezi binele din viaţa ta. Prin urmare, înainte să ne scriem listele cu rezoluţii pentru anul nou, ar trebui să rememorăm lucrurile bune pe care le-am primit și să ne exprimăm recunoștinţa.

Cum să aducem recunoștinţa în ţesătura fiecărei zile

Scrie într-un jurnal motivele pentru care ești recunoscător. Este minunat să te gândești la lucrurile pentru care ești recunoscător, dar atunci când le notezi, ai bucuria de a vedea că la lista ta se adaugă zeci, sute și mii de motive de recunoștinţă.

Propune-ţi să scrii trei lucruri în fiecare zi. Consecvenţa ne antrenează pentru a vedea binele din jur fără vreun efort special.

Fii specific. Nu este nevoie de compuneri și nici măcar de fraze lungi, dar în loc să spui „Sunt recunoscător pentru familia mea”, explică și detaliază ce anume te face mulţumitor pentru familia ta.

Împărtășește prietenilor motivele tale de recunoștinţă și ajută-i să se gândească la acest lucru. Nu doar că îi vei ajuta să se bucure de avantajele practicării recunoștinţei, dar acest gen de discuţii creează apropiere și încurajează conversaţiile pozitive.

Nu în ultimul rând, dacă există o persoană din viaţa ta pentru care ești recunoscător, scrie-i o scrisoare și trimite-i-o. Puţine lucruri vor face un om să se simtă mai preţuit și puţine ingrediente consolidează relaţiile la fel de mult cum o face acest exerciţiu simplu, de pe urma căruia este greu de spus cine beneficiază mai mult.

Zanita Fletcher este life coach, scriitoare și editor asistent pentru revista Signs of the Times. Ea scrie din Gold Coast, Queensland. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.